“De komst van de zero-emissiezone zien we met een glimlach tegemoet”

Hamid Gongai, Apotheek De Glimlach, Nijmegen

Apotheek buiten de zone in Nijmegen

Gekozen voor

Goupil G4, bereik 110 – 120 km en Batavus Cargo

“Ik ben in 2021 begonnen met deze apotheek, na een aantal jaren in loondienst. Ik wilde graag een paar dingen anders gaan doen. Het belangrijkste was: ik wilde meer tijd besteden aan zorg en begeleiding van klanten. Niet alleen medicijnen verstrekken maar ook uitleg en advies geven. Een bezorgdienst bleek een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan die wens.”

Rust en ruimte
“We bezorgen gratis. Voor jong en oud. Overdag en ’s avonds. We krijgen daardoor veel minder mensen over de vloer voor herhaalrecepten en dat geeft ons de rust om meer tijd te besteden aan de mensen die dat nodig hebben. Als je dat prettig vindt, bezorgen we en wil je advies of uitleg dan hebben we daar ruimte voor. Zo willen wij graag werken en onze klanten waarderen dat. Trouwens, als iedereen langs zou komen voor zijn medicijnen, zou ik wel vijf balies nodig hebben. Het scheelt dus ook personeelskosten.”

Begin op tijd
“Omdat we bezorgen, komen er ook veel minder mensen met de auto naar ons toe. We bezorgen zonder uitstoot, met een elektrische Goupil G4. Dat doen we in Nijmegen, Beek, Beuningen, Lent en Wijchen. Ons ‘karretje’ kan 50 km/u dus buiten de bebouwde kom kan het voorkomen dat je wel eens wordt opgehouden door onze bezorger. We hebben trouwens best lang moeten wachten op onze Goupil uit Frankrijk. Hij moest op maat gemaakt worden. Sommige medicijnen moeten koel blijven, die gaan in een koelkastje in de laadruimte. Verder hebben we een roldeur en ledverlichting laten aanbrengen. Als je ook geïnteresseerd bent om hiermee te gaan rijden, bestel ‘m dan op tijd. Onze levertijd was acht maanden.”

Spoedje op de Batavus
“We zijn elektrisch gaan bezorgen voor een schone omgeving. Al die korte ritjes in steden, dat is zo vervuilend met een dieselbus. We vonden dat we dat niet konden maken. Voor spoedbezorgingen hebben we ook nog een Batavus Cargo. Soms spring ik er zelf op om iets weg te brengen en dat is best lekker, even een half uurtje naar buiten en bewegen.”