“360 kilometer met lading, dat is voor ons ruim voldoende”

Beau Boer, Henk de Boer Winery, Den Bosch

Groothandel in wijn, levert aan restaurants en winkels in Den Bosch en omstreken.

Gekozen voor

Volkswagen ID Buzz Cargo

“Mijn vader is deze groothandel gestart. Vroeger zat ik als jochie op de achterbank van de auto, op de terugweg van vakantie. Benen in m’n nek want de auto zat weer vol met de lekkerste wijnen uit Frankrijk of Italië. Ik ben met wijn grootgebracht, dat kun je wel zeggen. Nu runnen we samen deze wijngroothandel.”

Niet veel meer waard
“Wij leveren vooral aan restaurants, cafés, winkels ed. Veel in Den Bosch, in het centrum maar ook in Rotterdam, Amsterdam en Nijmegen. Dat doen we sinds een paar maanden met een elektrische ID Buzz Cargo van Volkswagen. We stonden voor de afweging om weer een dieselbus te nemen of de overstap te maken naar elektrisch. Omdat een nieuwe dieselbus over vijf jaar niet zo veel meer waard is, werd het een elektrische bus. We hebben ‘m mooi laten bestickeren en het ziet er heel mooi uit.”

Ongestoord bellen
“Wij zijn er heel enthousiast over. Qua rijden is het niet te vergelijken met onze vorige dieselbus. Het is stil, het is net alsof je in een vliegruig zit. Je kunt ongestoord bellen onderweg, mensen denken dat je vanuit je kantoor belt, zo stil is het. De actieradius is zo’n 360 kilometer met lading. Dat is voor ons ruim voldoende voor een dag. We maken veel korte ritten waarbij we vaak niet boven de 80km/u komen en dat zijn ritten die goed passen bij een elektrische bus. Opladen kan niet bij onze bedrijfslocatie, dat doe ik thuis aan een openbare paal, twee straten verderop. Die is gelukkig bijna altijd vrij. En, als deze een keer bezet is, kan ik op m’n telefoon zien wanneer de plek vrij is. Als ik een keer onderweg moet snelladen, eet ik even een broodje en dan zit de accu alweer voor 50-60% vol en kan ik de rest van de dag weer verder.”

Duimpjes omhoog
“Wij krijgen veel reacties van klanten en mensen op straat. We zien duimpjes spontaan omhooggaan als we langsrijden en onze klanten zijn positief. De zero-emissiezone, daar zal elke ondernemer anders tegenaan kijken. Maar als we allemaal de ‘elektrische’ kant op bewegen, hebben we er straks allemaal profijt van. Wel zo fijn als de lucht die we inademen dan schoon is.”