“Onderhoud in twee jaar tijd: remvloeistof en een set nieuwe banden”

Ted Straathof, Taste2, Rotterdam

Eigenaar broodjeszaak Taste2

Gekozen voor

Mercedes eVito Tourer (WLTP 400 km)

“Taste2 is onderdeel van Kaaspaleis Blijdorp. Wij verkopen belegde broodjes, bakken het brood zelf en ook alle salades maken we zelf. Mijn familie is deze zaak in de vijftiger jaren gestart. Er is nog een foto te vinden waarop mijn vader op de fiets met een grote rieten mand voorop de bestellingen rondbrengt. In het Rotterdam van toen was hij vast lekker snel bij zijn adresjes.”

Geen laadstress
“Tijden veranderen. Nu komen de bestellingen van bedrijven via internet, mail of telefoon binnen. En die krijgen we niet allemaal meer mee op een fiets. Ik rijd mijn rondjes in een Mercedes eVito. Die hebben we laten aanpassen met een koeling in de laadruimte zodat we etenswaren koel kunnen vervoeren. We beginnen vroeg, dan gaan de croissantjes en het brood de oven in. Vanaf 8.00 uur gaan we rijden. Zit de eerste ronde erop, dan rijden we weer terug voor een volgende lading. Zo gaat dat door tot half drie ’s middags. Laadstress heb ik niet. Ik kan met een volle accu twee dagen rijden zonder bij te laden.”

Aanschafprijs
“Twee jaar geleden heb ik de overstap gemaakt naar een elektrische bestelbus. Door BPM-vrijstelling en de andere subsidies lag de aanschafprijs van een diesel en een elektrische bus dicht bij elkaar. De subsidies heb ik zelf aangevraagd. Beetje uitzoekwerk maar verder goed te doen. Het enige wat mij niet duidelijk was, hoe je die subsidie ontvangt. Uiteindelijk zie je die terug als aftrekpost op de belastingaangifte. Waarom ik elektrisch ben gaan rijden? Er was twee jaar geleden al sprake van de komst van zero-emissiezones en ik wil blijven bezorgen in het centrum. En ik wilde graag zonder uitstoot rijden voor een beter milieu.”

Ruitensproeiervloeistof
“Met de andere bezorgers is er een soort wedstrijdje ontstaan wie de meeste kilometers uit een accu kan halen. Het record staat op dit moment op 440 kilometer. Onderhoud heb ik nauwelijks gehad. In twee jaar tijd is de remvloeistof gecontroleerd en de ruitensproeiervloeistof bijgevuld, dat is alles. Wel een set nieuwe banden, het lijkt alsof die iets sneller aan vervanging toe zijn. Ik ben heel tevreden. Het geeft ook rust als je klaar bent voor de nieuwe regels in de binnenstad. Hoef je je daar niet meer druk over te maken en kun je je met de uitdagingen in je zaak bezighouden.”