“Ik heb veel gehad aan de logistiek makelaar van de provincie”

Esther Ceelen, directeur-eigenaar Cuppens + zn, Nijmegen

Vastgoedonderhoud, restauratie en renovatie

Gekozen voor

4 Peugeot e-Expert (WLTP 230 km)

“Onze dertig vakmensen werken aan projecten op maximaal een uur rijden vanaf Nijmegen. We zitten zelf met ons pand buiten de zone maar veel van onze projecten zijn in de binnenstad en de andere zones, want Nijmegen krijgt er straks drie. Daarom zijn we al een tijdje bezig met de overstap van diesel naar elektrisch. Want daar ligt voor ons de toekomst.”

De logistiek makelaar
“We hebben nu twee elektrische bussen en er zijn er twee in bestelling. De medewerkers op kantoor gaan ook over op elektrische personenauto’s dus we zijn bezig om de ‘switch’ te maken. Elektrisch rijden was voor ons nog relatief nieuw. Je moet met andere dingen rekening houden dan bij het ‘brandstof’ rijden. Hoe groot moet een accu zijn voor ons? Hoe snel kun je bij een laadpaal opladen? Welk model past bij ons werk? Ik heb daarbij heel veel gehad aan het advies van de logistiek makelaar van de provincie. Hij brengt veel ervaring en kennis in en helpt je de stap te maken.”

Black box
“Hij heeft bijvoorbeeld de ritten van ons huidige wagenpark geanalyseerd. Door het uitlezen van de black boxes wist hij precies hoeveel kilometer een gemiddelde rit is en hoeveel kilometer er op een dag gereden wordt. Op basis van deze gegevens kun je met meer vertrouwen aan elektrisch rijden beginnen, omdat je weet dat het kan. Dat een accu genoeg energie heeft voor een hele dag.”

Laadpaal vrij?
“Het elektrisch rijden, daar zijn de chauffeurs positief over. Eén van onze medewerkers met een elektrische bus vindt het lastig om thuis zijn bus op te laden. Er is wel een laadpaal maar die is vaak bezet. Ook hierbij speelt de logistiek makelaar een rol. Hij bekijkt nu hoe we een versnelde procedure kunnen starten voor een extra laadpaal. Dit is wel iets dat ik geleerd heb. Als medewerkers de bus mee naar huis nemen, kijk dan of er een laadpaal in de buurt beschikbaar is. Is deze bijna altijd bezet, vraag dan op tijd een laadpaal aan.”