“Met m’n Urban Arrow ben ik sneller bij klanten en val ik veel meer op”

Otto Berkhof, Vinotheek Vintage, Zwolle

Verkoopt vooral duurzame wijnen online en vanuit zijn winkel in de binnenstad van Zwolle

Gekozen voor

Een elektrische vrachtfiets van Urban Arrow (de ‘Riesling Racer) met flightcase, goed voor zo’n 24 dozen wijn

“Mijn wijnwinkel zit in de Broerenstraat in Zwolle. Binnen de gracht, dus in het gebied dat straks zero-emissiezone wordt. In mijn winkel verkoop ik zoveel mogelijk duurzame wijnen. Klanten lopen binnen, kopen een doos wijn en die bezorg ik later op de dag bij ze aan huis. Dat doe ik met een Urban Arrow vrachtfiets, omdat dat sneller is en omdat daarin ook de dagbestellingen passen. Ik heb deze vrachtfiets een jaar geleden aangeschaft met een mooie subsidie van € 1.500,- euro van de provincie Overijssel. Overal waar ik kom, vinden mensen het leuk. Je krijgt veel meer aandacht dan wanneer je met een bestelauto komt voorrijden.

Voor de deur parkeren
Voor de omvang van mijn bedrijf is de Urban Arrow perfect. Ik fiets er ’s ochtends mee de binnenstad in en als ik in de winkel aan het werk ben, laad ik de accu op. Zo’n fiets valt tien keer meer op dan een bestelbus. Andere ondernemers in de binnenstad hebben er ook één en als je elkaar tegenkomt groet je elkaar. Het schept een band. Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten in Zwolle. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen, dat komt maar weinig voor. Bijna alle bestellingen zijn goed te doen op m’n vrachtfiets.

Praatje met klanten
Ook een voordeel is het sociale aspect. Ik lever m’n bestellingen zelf af, kan even een praatje maken met klanten. Ze nog iets vertellen over hun bestelling of over een andere lekkere wijn die ik binnenkort binnenkrijg. Heel soms, als ik een late bestelling op vrijdagmiddag aflever, drink ik wel eens een glaasje mee. Eentje maar hè, want ik moet dan nog terugfietsen.

Beter plannen
Als het regent is het minder, maar daarvoor heb ik weer goede regenkleding aangeschaft met de naam van mijn winkel erop gedrukt. Ik moet de leveringen iets beter plannen om alles op één acculading te doen. Daar kies ik zelf voor, je kunt er ook gewoon een extra accu bijkopen. Eén keer ben ik met een lege accu komen te zitten. Dan merk je wel dat het heel zwaar fietst met een volle bak. Dat is me daarna ook niet meer gebeurd. In z’n geheel ben ik blij met m’n keuze. Ik heb de kosten van deze vrachtfiets vrij snel weer terugverdiend en ik blijf zwaaien naar bekenden en klanten die ik tegenkom.”