“Het idee is ontstaan bij één van de voorlichtingsbijeenkomsten van de Gemeente Leiden over de zero-emissiezone. Met de ondernemers uit de Herenstraat en de Doezastraat hebben we niet gewacht tot 2025 maar zijn we direct gaan handelen. We hebben met elkaar een elektrische vrachtfiets aangeschaft waarmee aankopen uit verschillende winkels in één ritje afgeleverd worden bij onze klanten. We bezorgen in heel Leiden en krijgen zelfs bestellingen uit Leiderdorp.
Minder ritjes
Dat werkt heel goed. We hebben het vooral heel erg simpel gehouden. Geen online planningstool, maar gewoon een WhatsAppgroep waar de winkeliers een berichtje posten over een zending. Gebruiken wat er al is. Een student verzamelt een paar keer per dag de pakketjes bij de verschillende winkels en rijdt een rondje door de stad. De meeste bezorgdiensten bezorgen maar één pakketje per keer. Bij ons rijdt de vrachtfiets voor met jouw boodschappen, een blik verf en een goed boek. Dat scheelt weer een paar ritjes.
Het wagenpark groeit
Het motto van de twee winkelstraten is ‘bestel lokaal en klimaatneutraal’. Dat mensen graag lokaal willen kopen, blijkt uit het aantal online bestellingen. Er zijn dagen dat er zo’n 100 pakketten kriskras door Leiden gaan. Dat het dan ook nog eens klimaatneutraal wordt bezorgd is mooi meegenomen. Vanwege het succes hebben we een nog een e-bike aan ons ‘wagenpark’ toegevoegd.
Winkelstraat krijgt impuls
Op deze manier kunnen we de concurrentie aan met de landelijke online platforms. Uiteindelijk is het ook veel beter om iets lokaal te bestellen. Als je ergens anders online een pot verf bestelt, weet je nooit precies waar het vandaan komt. Bestel je lokaal dan houden we het klimaatneutraal. En ook niet onbelangrijk: je steunt de winkels in de binnenstad en je zorgt er met elkaar voor dat de binnenstad aantrekkelijk blijft. Zero-emissiezones zijn prima, maar niemand wil dat daardoor de ondernemers in de binnenstad het moeilijk krijgen. Onze bezorgservice betekent een impuls voor de winkels in de twee winkelstraten. Het zou mooi zijn als ook in andere gebieden in Leiden soortgelijke initiatieven gaan ontstaan.”