Gemeente Zwolle

Wat verandert er voor jou?

In Zwolle gaat de zero-emissiezone in op 1 januari 2025. Door deze zone blijft de binnenstad bereikbaar en werkt Zwolle aan een schoon en veilig stadshart.

Welkom in de zone
Kom je veel in de binnenstad van Zwolle of onderneem je vanuit de binnenstad? Dan krijg je met deze zone te maken. Je mag dan met een benzine- of dieselbus de zone niet meer in. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?
Een zero-emissiezone is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De periode tot 1 januari 2025 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de binnenstad. Kun je met andere ondernemers de krachten bundelen en samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een stadshub aan de rand van Zwolle? Als je vragen hebt, stel ze dan aan logistiek makelaar Christa Baas.

Hoe Zwolse ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Zwolle

Op de plattegrond is ingekleurd welk deel van Zwolle straks zero-emissiezone is. Alles binnen de stadsgrachten is vanaf 1 januari 2025 zero-emissiezone. De stadshubs rondom Zwolle zijn nog volop in ontwikkeling. Zodra ze actief zijn, zijn ze hier te vinden.

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezone in Zwolle is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de binnenstad, dan kunnen stadshubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Zwolle maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één rit, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Zwolle spelen een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in komt.

De zone in met eigen vervoer?
Als je in de binnenstad van Zwolle bent, zie je steeds meer elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf een project of klus heeft in de binnenstad, zul je toch graag de zone in willen met een bestelbus of vrachtfiets. Dan is het aanschaffen van elektrisch vervoer een optie. Dan ben je in Zwolle en de andere binnensteden gewoon welkom. De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bestelbus met tot € 5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. De gemeente Zwolle biedt met autodealers zelfs een gratis probeerperiode aan voor ondernemers. Ook kun je subsidie aanvragen voor een elektrische vrachtfiets. Kijk hier voor alle subsidieregelingen vanuit de provincie Overijssel.

Hier staan laadpalen in Zwolle.

Een laadpaal aanvragen in Zwolle.

Andere mogelijkheden in Zwolle

Ondernemers zijn creatief. In Zwolle zijn er veel slimme en schone initiatieven die je kunnen helpen bij het aanpassen aan de zero-emissiezone. Ook de gemeente heeft een aanbod voor ondernemers samengesteld.

Schone alternatieven
Cycloon Post & Fietskoeriers fietst je pakketjes snel door Zwolle. Ook door heel Nederland, dan gaan ze met een auto die rijdt op groengas naar een hub en het laatste stukje op de fiets.

De Zwolse horeca kan zich laten bevoorraden door Horecabureau Zwolle. Een elektrische bestelbus komt food en non-food brengen en ook het afval laten ophalen kan. Dat wordt circulair verwerkt tot nieuwe producten.

Bij de Zwolse fietswinkels Scholten en Cargobike kun je een gratis elektrische vrachtfiets uitproberen. Vanuit de provincie is er een subsidieregeling als je er eentje aanschaft. Lees hier meer.

Probeer gratis een elektrische bestelbus. Doe ervaring op met het rijden en laden tijdens een probeerperiode. Het kan via deze Zwolse dealers: Broekhuis, Terwolde, Toyota van Leussen, Pouw en XL Lease.

Handige links voor Zwolle

Zwolle
Gemeentepagina Zwolle over komst zero-emissiezone
Alle probeeracties van de gemeente Zwolle
Overzicht laadpalen in Zwolle

Provincie Overijssel
Subsidieregelingen voor slimme logistieke oplossingen

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Logistiek makelaar provincie Overijssel
Christa Baas
C.Baas@overijssel.nl
06 3110 0057

Ondernemersverhalen
Stadshovenier
Port of Logistics
Anja Bloementrends
Keuken van Kneijber
Marco Slot fotografie