Gemeente Zaanstad

Wat verandert er voor jou?

Zero-Emissiezone Zaandam uitgesteld tot 2030
De gemeenteraad van Zaanstad heeft op 12 november 2024 besloten de invoering van een zero-emissiezone in Zaandam uit te stellen tot 2030. Dit betekent dat ondernemers meer tijd hebben om zich voor te bereiden op de komst van de zero-emissiezones in Zaandam, Wormerveer en Krommenie. Hoewel de invoering is uitgesteld, blijft het belangrijk dat ondernemers zich goed voorbereiden op deze verandering.

Welkom in de zone
Kom je veel in het kernwinkelgebied van Zaandam, Krommenie en Wormerveer of onderneem je vanuit deze zones? Dan gaat er in 2030 zeker iets voor je veranderen. Vanaf dat moment mag je als ondernemer niet meer de zones in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zones.

Hoe ga je dat aanpakken?
De zero-emissiezone in Zaandam is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De extra tijd tot 2030 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de binnenstad.

Ga je straks de krachten met andere ondernemers bundelen en samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een stadshub aan de rand van Zaanstad? Als je vragen hebt, stel ze dan aan de mobiliteitsadviseurs van gemeente Zaanstad. Zij zijn te bereiken via: zes@zaanstad.nl.

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Belang van voorbereiding
Ondanks het uitstel tot 2030, blijft het belangrijk dat ondernemers zich goed voorbereiden. Onze ondernemers hebben ook klanten en doen zaken in het centrum van Amsterdam en Haarlem. Amsterdam krijgt vanaf 1 januari 2025 een uitstootvrije zone en Haarlem op 1 juni 2025. Het is en blijft dan ook belangrijk om je als ondernemer goed te informeren over wat de zero-emissiezones voor jouw zaak (gaan) betekenen.

 

Doe de kentekencheck

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Zaanstad

Het kernwinkelgebied van Zaandam krijgt per 1 januari 2026 een zero-emissiezone. Krommenie en Wormerveer volgen later. Je kunt hierboven zien om welk gebied het gaat.

De stadhubs rond Zaanstad

DHL CityHub
Kleine Tocht 43
1507 CA Zaandam
wwww.dhl.nl

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezone in Zaandam is  voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de zone, dan kunnen stadshubs je straks helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Zaandam maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één vracht, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Zaandam spelen straks een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in komt.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Zaandam zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Light Electric Vehicle (LEV).  Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot €5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting.

Met elektrisch vervoer ben je in Zaandam en de andere binnensteden gewoon welkom in de zones.

Hier staan laadpalen in Zaanstad.

Een laadpaal aanvragen in Zaanstad.

Laat je goed informeren, ga in gesprek

Aannemings- en hoveniersbedrijf Germieco is gespecialiseerd in alles wat met grond-, weg- en waterbouw én groenwerkzaamheden te maken heeft. De afgelopen jaren heeft het bedrijf flink geïnvesteerd in een duurzaam machinepark en rijden er inmiddels meer dan 10 bedrijfsbussen en auto’s 100% elektrisch. Zij werken op hun projecten al zoveel mogelijk emissievrij, dus zonder uitstoot van gassen.

Joyce Bakker, werkzaam als KAM-coördinator (Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu) bij Germieco, vertelt dat Germieco continu op zoek is naar manieren om duurzaam te ondernemen. ‘We rijden nu ruim een jaar met onze 100% elektrische vrachtauto. Een 6×2 met laadkraan. Hij rijdt schoon en maakt een stuk minder lawaai.

Begin met kleine stappen
‘Zo’n vrachtwagen is natuurlijk een grote investering’, vervolgt Joyce haar verhaal, ‘maar wij zijn ook ooit klein begonnen. Eerst door over te gaan op elektrisch handgereedschap. Alles wat vervangen moest worden, werd elektrisch: trilplaten, bladblazers, stenen- en bandenzagen.

Daar zijn in de loop van tijd elektrische straatmakerbussen bijgekomen. Eén voor één zijn de busjes vervangen en hebben we het elektrisch rijden langzaam uitgebreid.’

Ga praten met andere ondernemers en laat je goed informeren
Aan ondernemers die straks over moeten naar elektrisch rijden vanwege de invoer van uitstootvrije zones in Zaanstad en andere regiogemeenten zoals Amsterdam, wil Joyce meegeven: Het gaat om de mindset die je hebt. Denk in mogelijkheden. Ga praten met andere ondernemers, met de gemeente of met de bank. Welke opties zijn er? Van welke subsidies kun je gebruik maken? Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Joyce snapt als geen ander dat het voor kleine ondernemers lastig is. ‘Het gaat om serieus geld. De investeringen die je moet doen om over te gaan naar elektrisch rijden zijn vaak twee á drie keer zo hoog. Toch moeten zij zich hierdoor niet laten weerhouden. Je kunt het uitstellen, maar wil je mee blijven doen zul je uiteindelijk toch om moeten.’

Gratis adviesgesprek met een logistiek makelaar

Ongeveer 30 Nederlandse gemeenten krijgen een uitstootvrije zone. Vanaf 1 januari 2026 voert de gemeente Zaanstad uitstootvrije zones in. De zone komt in het kernwinkelgebied van Zaandam.  Krommenie en Wormerveer volgen later.

Dit houdt in dat nieuwe bestelbusjes en vrachtwagens op benzine, (bio)diesel of gas dan niet meer in deze winkelgebieden mogen rijden. Voor bestaande bestelbussen en vrachtauto’s is er tot 2030 een overgangsregeling. Andere gemeenten voeren de uitstootvrij zones al in vanaf 2025, waaronder Amsterdam.

Waarom uitstootvrije winkelgebieden?
Zaanstad heeft de ambitie om tussen 2030 en 2040 klimaatneutraal te zijn. De uitstootvrije zones zijn één van de maatregelen om de klimaatdoelstellingen voor Zaanstad te behalen. In de Zaanse winkelgebieden wordt het steeds drukker.

Met bestelbussen of vrachtauto’s die iets komen leveren, ophalen of werk komen verrichten. Een uitstootvrije zone maakt de winkelgebieden leefbaarder, met een schonere lucht, minder oponthoud en meer ruimte voor winkelend publiek.

Maak een afspraak voor persoonlijk advies
Onze logistiek adviseur helpt u graag op weg met een persoonlijk advies. Tijdens een persoonlijk gesprek kijkt de adviseur naar uw situatie en denkt met u mee hoe u zich kunt voorbereiden. Het advies is gratis. Heeft u interesse dan kunt u alvast een mail sturen naar zes@zaanstad.nl.

Via de website ondernemen.zaanstad.nl/uitstootvrije-zones vindt u meer informatie en kunt u een kentekencheck doen om te kijken of u straks nog met uw bedrijfsauto in de winkelgebieden mag rijden. Ook websites als doehetzero.nl en opwegnaarzes.nl geven veel informatie en rekentools.

Handige links voor Zaanstad

Gemeente Zaanstad
Over de zero-emissiezone op website gemeente Zaanstad 

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Logistiek makelaar gemeente Zaanstad
Zaanstad heeft heeft een logistiek adviseur die je kan helpen bij de voorbereiding op de zero-emissiezone. Stuur een mail naar: Van den Hurk Advies