Gemeente Zaanstad

Wat verandert er voor jou?

Zaanstad krijgt (gefaseerd) vanaf januari 2026 drie zero-emissiezones. Ze komen in de stadskernen van Zaandam, Krommenie en Wormerveer. Zo blijven deze plekken bereikbaar en werkt Zaanstad aan een schoon en veilig stadshart.

Welkom in de zone
Kom je veel in één van deze zones of onderneem je vanuit deze zones? Dan gaat er in januari 2026 zeker iets voor je veranderen. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zones, binnen venstertijden. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zones in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?

De zero-emissiezones in Zaanstad zijn voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De tijd tot 2026 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de binnenstad.

De gemeente organiseert informatiesessies zodat ondernemers zich goed kunnen voorbereiden. Zij hoort ook graag hun mening zodat daar rekening mee gehouden kan worden bij het inrichten van de zones.

Ga je straks de krachten met andere ondernemers bundelen samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een stadshub aan de rand van Zaanstad? Als je vragen hebt, stel ze dan aan mobiliteitsadviseurs van Zaanstad: Etiënne van der Horst en Yorick Waardenburg.

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Zaanstad

De kernwinkelgebieden van Zaandam, Krommenie en Wormerveer krijgen een zero-emissiezone. Welke gebieden precies zero-emissiezone worden, is nog niet bekend.

De stadhubs rond Zaanstad

DHL CityHub
Kleine Tocht 43
1507 CA Zaandam
wwww.dhl.nl

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezones in Zaanstad zijn voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de zone, dan kunnen stadshubs je straks helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Zaanstad maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één vracht, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Zaanstad spelen straks een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in komt.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Zaanstad zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Light Electric Vehicle (LEV).  Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot €5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting.

Met elektrisch vervoer ben je in Zaanstad en de andere binnensteden gewoon welkom in de zones.

Hier staan laadpalen in Zaanstad.

Een laadpaal aanvragen in Zaanstad.

Laat je goed informeren, ga in gesprek

Aannemings- en hoveniersbedrijf Germieco is gespecialiseerd in alles wat met grond-, weg- en waterbouw én groenwerkzaamheden te maken heeft. De afgelopen jaren heeft het bedrijf flink geïnvesteerd in een duurzaam machinepark en rijden er inmiddels meer dan 10 bedrijfsbussen en auto’s 100% elektrisch. Zij werken op hun projecten al zoveel mogelijk emissievrij, dus zonder uitstoot van gassen.

Joyce Bakker, werkzaam als KAM-coördinator (Kwaliteit, Arbeidsomstandigheden en Milieu) bij Germieco, vertelt dat Germieco continu op zoek is naar manieren om duurzaam te ondernemen. ‘We rijden nu ruim een jaar met onze 100% elektrische vrachtauto. Een 6×2 met laadkraan. Hij rijdt schoon en maakt een stuk minder lawaai.

Begin met kleine stappen
‘Zo’n vrachtwagen is natuurlijk een grote investering’, vervolgt Joyce haar verhaal, ‘maar wij zijn ook ooit klein begonnen. Eerst door over te gaan op elektrisch handgereedschap. Alles wat vervangen moest worden, werd elektrisch: trilplaten, bladblazers, stenen- en bandenzagen.

Daar zijn in de loop van tijd elektrische straatmakerbussen bijgekomen. Eén voor één zijn de busjes vervangen en hebben we het elektrisch rijden langzaam uitgebreid.’

Ga praten met andere ondernemers en laat je goed informeren
Aan ondernemers die straks over moeten naar elektrisch rijden vanwege de invoer van uitstootvrije zones in Zaanstad en andere regiogemeenten zoals Amsterdam, wil Joyce meegeven: Het gaat om de mindset die je hebt. Denk in mogelijkheden. Ga praten met andere ondernemers, met de gemeente of met de bank. Welke opties zijn er? Van welke subsidies kun je gebruik maken? Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Joyce snapt als geen ander dat het voor kleine ondernemers lastig is. ‘Het gaat om serieus geld. De investeringen die je moet doen om over te gaan naar elektrisch rijden zijn vaak twee á drie keer zo hoog. Toch moeten zij zich hierdoor niet laten weerhouden. Je kunt het uitstellen, maar wil je mee blijven doen zul je uiteindelijk toch om moeten.’

Gratis adviesgesprek met een logistiek makelaar

Ongeveer 30 Nederlandse gemeenten krijgen een uitstootvrije zone. Vanaf 1 januari 2026 voert de gemeente Zaanstad uitstootvrije zones in. De zones komen in de kernwinkelgebieden van Zaandam, Krommenie en Wormerveer.

Dit houdt in dat nieuwe bestelbusjes en vrachtwagens op benzine, (bio)diesel of gas dan niet meer in deze winkelgebieden mogen rijden. Voor bestaande bestelbussen en vrachtauto’s is er tot 2030 een overgangsregeling. Andere gemeenten voeren de uitstootvrij zones al in vanaf 2025, waaronder Amsterdam.

Waarom uitstootvrije winkelgebieden?
Zaanstad heeft de ambitie om tussen 2030 en 2040 klimaatneutraal te zijn. De uitstootvrije zones zijn één van de maatregelen om de klimaatdoelstellingen voor Zaanstad te behalen. In de Zaanse winkelgebieden wordt het steeds drukker.

Met bestelbussen of vrachtauto’s die iets komen leveren, ophalen of werk komen verrichten. Een uitstootvrije zone maakt de winkelgebieden leefbaarder, met een schonere lucht, minder oponthoud en meer ruimte voor winkelend publiek.

Maak een afspraak voor persoonlijk advies
Onze logistiek makelaar helpt u graag op weg met een persoonlijk advies. Tijdens een persoonlijk gesprek kijkt de adviseur naar uw situatie en denkt met u mee hoe u zich kunt voorbereiden. Het advies is gratis. Heeft u interesse dan kunt u alvast een mail sturen naar zes@zaanstad.nl.

Via de website ondernemen.zaanstad.nl/uitstootvrije-zones vindt u meer informatie en kunt u een kentekencheck doen om te kijken of u straks nog met uw bedrijfsauto in de winkelgebieden mag rijden. Ook websites als doehetzero.nl en opwegnaarzes.nl geven veel informatie en rekentools.

Handige links voor Zaanstad

Gemeente Zaanstad
Over de zero-emissiezone op website gemeente Zaanstad 

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Logistiek makelaar gemeente Zaanstad
Zaanstad heeft twee logistiek adviseurs die je kunnen helpen bij de voorbereiding op de zero-emissiezone: Etiënne van der Horst en Yorick Waardenburg.