Gemeente Venlo

Wat verandert er voor jou?

Het centrum van Venlo wordt op 1 januari 2027 een zero-emissiezone. Door deze zone blijft de binnenstad bereikbaar en werkt Venlo aan een schone en toekomstbestendige leefomgeving.

Welkom in de zone
Ben je vaak in de binnenstad van Venlo of onderneem je vanuit de binnenstad? Dan krijg je met deze zone te maken. Vanaf 1 januari 2027 is het niet langer toegestaan om de zone binnen te rijden met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer, zoals elektrisch of waterstof, dan ben je nog steeds welkom in de zone. Of je huidige bestelbus of vrachtauto aan de eisen voldoet, kun je hieronder controleren. De zero-emissiezone geldt niet voor personenauto’s.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

Overgangsregeling bestelauto’s

  • Bestelauto’s (N1) met emissieklasse 5 of lager mogen vanaf 1 januari 2027 de zone niet meer in.
  • Bestelauto’s (N1) met emissieklasse 6 mogen tot 1 januari 2028 de zone nog in.
  • Vanaf 1 januari 2028 moeten álle bestelauto’s in Venlo-centrum emissievrij zijn.

 

Overgangsregeling vrachtauto’s

  • Emissieklasse 6 bakwagens met een Datum Eerste Toelating (DET) tussen 1-1-2017 en 31-12-2019 hebben toegang tot 1-1-2028
  • Emissieklasse 6 bakwagens die op 1 januari 2025 minder dan 5 jaar oud zijn (niet ouder dan 2020, datum eerste toelating) hebben toegang tot 1-1-2030
  • Emissieklasse 6 trekkers voor opleggers die op 1 januari 2025 minder dan 8 jaar oud zijn (niet ouder dan 2017, datum eerste toelating) hebben toegang tot 1-1-2030

 

Hoe ga je dat aanpakken?
De komst van de zero-emissiezone in Venlo op 1 januari 2027 brengt voor veel ondernemers veranderingen met zich mee. Om ondernemers te helpen bij een soepele overstap naar emissievrij vervoer in de binnenstad, biedt de gemeente Venlo gratis logistiek advies aan. Neem contact op met logistiek makelaar Mark Luikens om jouw specifieke situatie te bespreken en ontdek welke opties het beste bij jouw bedrijf passen. Bel 06 – 51 16 57 81 of mail naar m.luikens@venlo.nl.

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Venlo

Kaart ZE-zone Venlo: De zone valt binnen de Maas, Goltziusstraat, Koninginnesingel en Burgemeester van Rijnsingel.

De stadhubs rond Venlo

Fietskoerier:
Demarrage fietskoeriers Venlo
www.demarragefietskoeriers.nl
06 52 09 25 06
venlo@demarragefietskoeriers.nl

Ondernemen in de zero-emissiezone

Ondernemen in de zero-emissiezone
Wist je dat de totale eigendomskosten (TCO) van elektrische bestelwagens en vrachtauto’s meestal lager zijn dan die van dieselvoertuigen? Dankzij beschikbare aankoopsubsidies en lagere operationele kosten (zoals brandstof en onderhoud) is elektrisch rijden een aantrekkelijke optie.

De overheid stimuleert de overstap naar elektrisch rijden met diverse subsidies, waaronder AanZET, SEBA, SSEB, subsidieregeling laadinfra, HBE’s, vrachtwagenheffing met terugsluisregeling. Maak gebruik van deze financiële tegemoetkomingen om de aanschafprijs te verlagen. Lees ook: deze subsidies helpen je je transport verduurzamen.

 

Elektrisch rijden nog een stap te ver? Deze alternatieven bieden uitkomst

Niet elke ondernemer kan direct overstappen op emissievrije voertuigen. Gelukkig zijn er alternatieven:
Leasen: Leasemaatschappijen bieden speciale concepten aan voor de overstap naar elektrische voertuigen, zoals ‘Switch to Electric’.
Lichte elektrische vrachtvoertuigen (LEVV’s): Ideaal voor apothekers, boekwinkels en bloemisten.
Ontheffingen en vrijstellingen: Voor ondernemers die om uiteenlopende redenen nog niet kunnen overstappen op emissievrije voertuigen, zijn er mogelijk ontheffingen of vrijstellingen beschikbaar. Bekijk hier  welke mogelijkheden er voor jou gelden.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Venlo zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Licht Elektrisch VrachtVoertuig, (LEVV). Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot € 5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting.

Andere mogelijkheden in Venlo

Handige links voor Venlo

Gemeente Venlo
Over de nul-emissiezone op website gemeente Venlo

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)
Alles over de aanschaf van elektrische vrachtwagens

Elektrische bestelwagens: alles wat je moet weten

Alternatieven zoals fietskoerier, goederenhub, logistiek verzamelplatform of cargobike 

Subsidies en financieringsmogelijkheden

 

Gratis advies

De gemeente Venlo biedt gratis logistiek advies aan. Neem contact op met logistiek makelaar Mark Luikens om jouw specifieke situatie te bespreken en ontdek welke opties het beste bij jouw bedrijf passen. Bel 06 – 51 16 57 81 of mail naar m.luikens@venlo.nl.