Gemeente Tilburg

Wat verandert er voor jou?

In Tilburg gaat de zero-emissiezone in op 1 januari 2025. Door deze zone blijft de binnenstad bereikbaar en werkt Tilburg aan een schone en veilige stad.

Welkom in de zone
Kom je veel in het gebied binnen de ringbanen van Tilburg of onderneem je vanuit dit gebied? Dan krijg je met deze zone te maken. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone, binnen venstertijden. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

Overgangsregeling bestelauto’s

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone

 

Overgangsregeling vrachtauto’s

  • Emissieklasse 6 bakwagens met een Datum Eerste Toelating (DET) tussen 1-1-2017 en 31-12-2019 hebben toegang tot 1-1-2028
  • Emissieklasse 6 bakwagens die op 1 januari 2025 minder dan 5 jaar oud zijn (niet ouder dan 2020, datum eerste toelating) hebben toegang tot 1-1-2030
  • Emissieklasse 6 trekkers voor opleggers die op 1 januari 2025 minder dan 8 jaar oud zijn (niet ouder dan 2017, datum eerste toelating) hebben toegang tot 1-1-2030

 

 

Hoe ga je dat aanpakken?

De zero-emissiezone in Tilburg is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De periode tot 1 januari 2025 gebruikt de gemeente om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de zone. Kun je met andere ondernemers de krachten bundelen en samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een stadshub aan de rand van Tilburg? Als je vragen hebt, stel ze dan aan Ivo Santegoets, onafhankelijk logistiek expert.

 

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Tilburg

Op de plattegrond is ingekleurd in welk deel van Tilburg een zero-emissiezone gepland is. Kort samengevat is dat het gebied binnen en deels buiten de ringbanen. De Ringbaan-West tussen de Baroniebaan en de Hasseltrotonde en de Ringbaan-Oost tussen de spoorbrug, de kruising met de Ringbaan-Zuid en het Wilhelminakanaal.

De stadhubs rond Tilburg

DHL CityHub
Castorstraat 31
5047 RC Tilburg
www.dhl.nl

PostNL
Ledeboerstraat 82
5048 AD Tilburg
www.postnl.nl

Tour de Ville Tilburg
Goirkestraat 161a
5046 GG Tilburg
www.tourdeville.nl

Sluyter Logistics Tilburg
Jules Verneweg 76
5015 BM Tilburg
www.sluyter-logistics.nl

I&L Logistiek (specialisatie gekoeld transport)
Knippersven 19
5056 DE Berkel-Enschot
www.il-logistiek.nl

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezone in Tilburg is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de zone, dan kunnen stadshubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Tilburg maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één vracht, met emissievrij vervoer de zone in. Dat scheelt ritten en ook uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Tilburg spelen een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je straks laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in komt.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Tilburg zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Light Electric Vehicle (LEV).  Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot €5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. Er zijn nog meer subsidies en fiscale voordelen. Vaak kan je boekhouder je hierbij ook helpen.

Hier staan laadpalen in Tilburg.

Een laadpaal aanvragen in Tilburg.

Andere mogelijkheden in Tilburg

Handige links voor Tilburg

Gemeente Tilburg
Website gemeente Tilburg over duurzame mobiliteit

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Duurzaam logistiek advies nodig?
Neem dan contact op met Ivo Santegoeds, onafhankelijk logistiek expert.