Schiphol

Wat verandert er voor jou?

Schiphol krijgt een zero-emissiezone vanaf 1 januari 2026. Schiphol wil hiermee de uitstoot van schadelijke stoffen verminderen en de luchtkwaliteit verbeteren.

Welkom in de zone
Kom je veel op Schiphol Centrum? Dan krijg je met deze zone te maken. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?

Een zero-emissiezone is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De periode tot 1 januari 2026 willen Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer op Schiphol Centrum. Kun je met andere ondernemers de krachten bundelen en samen een bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een stadshub in de regio? Als je vragen hebt, stel ze dan aan de onafhankelijke mobiliteitsmakelaar op Schiphol via uitstootvrij@schiphol.nl

 

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone op Schiphol

Hieronder zie je de geplande omvang van de zero-emissiezone op Schiphol. Hoe deze zone er straks definitief uitziet, dat stelt de gemeente Haarlemmermeer vast in het verkeersbesluit in de loop van 2024.

Je kunt een stadshub gebruiken in de regio Amsterdam of één van de stadshubs op Schiphol zelf, voor schoon last-mile transport.

De stadhubs rond Schiphol

DHL CityHub Aalsmeer
Brazilielaan 22
1432 DG Aalsmeer
www.dhl.nl

Hulshoff
Galwin 1
1046AW Amsterdam (Sloterdijk)
www.hulshoff.nl

TSN Groen Schiphol
Changiweg 5
1437 EP Rozenburg
www.tsngroen.nl

GSA Groep
Valkweg 111
1118 ED Schiphol
www.gsa.nl

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezone op Schiphol Centrum is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant op Schiphol, dan kunnen stadshubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Een stadshub is eigenlijk een soort overlaadstation. Goederen van buiten Schiphol Centrum maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één vracht, met emissievrij vervoer het centrumgebied in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs in de regio Amsterdam en Schiphol spelen een belangrijke rol bij minder verkeer op Schiphol Centrum, schonere lucht, prettig verblijven, werken en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in komt. Sein ook even de hub in, dat er iets voor jou onderweg is.

De zone in met eigen vervoer?
Op Schiphol zie je steeds vaker elektrische bestelbussen en vrachtauto’s. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Light Electric Vehicle (LEV).  Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot € 5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. Met elektrisch vervoer ben je op Schiphol en de andere binnensteden gewoon welkom in de zone.

Hier staan laadpalen op Schiphol

Andere mogelijkheden in Schiphol

Handige links voor Schiphol

Over Schiphol
www.schiphol.nl/uitstootvrij
Over de zero-emissiezone op website van Schiphol 

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Logistiek makelaar Schiphol
uitstootvrij@schiphol.nl