Gemeente Rotterdam

Wat verandert er voor jou?

In Rotterdam gaat de zero-emissiezone in op 1 januari 2025. Door deze zone blijft de stad bereikbaar en voor alle Rotterdammers schoon en veilig.

Welkom in de zone

Kom je veel in de ring van Rotterdam of onderneem je vanuit de ring? Dan krijg je met deze zone te maken. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?
Kun je met andere ondernemers de krachten bundelen en samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? De gemeente Rotterdam en ondernemers werken in Rotterdam en regio samen vanuit de Logistiek 010 Community. Of maak je gebruik van een stadshub aan de rand van Rotterdam? Als je vragen hebt, staat er een team van adviseurs voor je klaar die gratis en persoonlijk advies geven.

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Rotterdam

Op de plattegrond is ingekleurd welke deel van Rotterdam straks zero-emissiezone is. Kort samengevat gaat het om het stedelijke gebied binnen de ring met uitzondering van de aanliggende bedrijventerreinen. De exacte grenzen van de zone zijn eind 2023/begin 2024 bekend.

White-label stadshubs rond Rotterdam

HUB 010
Nathan Dane
Bijlstraat 2
3087 AA Rotterdam
085-0532700
Info@hub010.nl
www.hub010.nl

Hubbel
Rinse van der Woude
Breevaartstraat 40G
3044 AH Rotterdam
info@hubbel.nl
www.hubbel.nl

CityHub
Menno Mevissen
088-24 89 482
rotterdam@cityhub.nl
www.cityhub.nl

Pakkethelden
Arie van der Vlies
Bezoekadres:
Korte stadionweg 103A
3077ME Rotterdam
Afleveradres:
Koperslagerstraat 2
3077MD Rotterdam
06-33254010
arievandervlies@pakkethelden.nl
www.pakkethelden.nl

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezone in Rotterdam is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de zone, dan kunnen stadshubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Rotterdam maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één vracht, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Rotterdam spelen een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je op een slimme en schone manier laten bevoorraden via een hub. Neem contact op met één van de logistiek dienstverleners van de white-label stadshubs om de mogelijkheden te bespreken.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Rotterdam zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Light Electric Vehicle (LEV).  Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot €5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. Met elektrisch vervoer ben je in Rotterdam en de andere binnensteden gewoon welkom in de zones.

Elektrische bestelbussen en vrachtauto’s kun je goedkoop opladen op eigen terrein, met zonnepanelen of ’s nachts met het stroomnet. Kan dit niet dan kan je laden in de openbare ruimte of onderweg snelladen met jouw eigen laadpas.

Hier staan laadpalen in Rotterdam

Een laadpaal aanvragen in Rotterdam.

Andere mogelijkheden in Rotterdam

Handige links voor Rotterdam

Gemeente Rotterdam
Gemeente Rotterdam
Alle informatie over de zero-emissiezone Rotterdam
Plan een gratis adviesgesprek

Gratis elektrisch vervoer proberen
De gemeente Rotterdam laat je gratis een elektrisch voertuig uitproberen. In het aanbod elektrische voertuigen zijn van verschillende merken bestelbussen, Light Electric Vehicles (LEV’s) en vrachtfietsen beschikbaar. Deze voertuigen kun je voor drie dagen of langer uitproberen om te kijken hoe het bevalt. Maak hier je afspraak.

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Gratis adviesgesprek aanvragen
Er zit een team van adviseurs voor je klaar die alle vragen kan beantwoorden over de zone en de overstap naar elektrisch vervoer. De adviseurs helpen je graag op weg met gratis en persoonlijk advies en praktische tips. We helpen jou met:

  • Uitleg over de Zero Emissie Zone voor Stadslogistiek (ZES-zone)
  • E-besteladvies op maat
  • Elektrisch vervoer uitproberen.
  • Advies over subsidies en fiscale voordelen
  • Mogelijkheden voor het rijden van minder ritten
  • Laadoplossingen

Vraag hier een persoonlijk adviesgesprek aan.