Gemeente Nijmegen

Wat verandert er voor jou?

Nijmegen krijgt vanaf 1 januari 2025 drie zero-emissiezones: de binnenstad, Hof van Holland en Heijendaal. Door het invoeren van deze zones blijven deze gebieden goed bereikbaar, schoon en veilig.

Welkom in de zone
Kom je veel in deze drie gebieden of onderneem je vanuit deze zones? Dan is het goed om je alvast voor te bereiden. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zones in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?
De zero-emissiezones zijn voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De periode tot 1 januari 2025 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de zones. Kun je met andere ondernemers de krachten bundelen en samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een stadshub aan de rand van Nijmegen? Als je vragen hebt, stel ze dan aan Tim Wille, zero-emissieadviseur, zero-emissie@nijmegen.nl.

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Nijmegen

Op de plattegrond is ingekleurd welke delen van Nijmegen straks zero-emissiezone zijn. Kort samengevat gaat het om het centrum van Nijmegen, Hof van Holland en Heijendaal. Alle vervoer vanuit en naar deze zone gebeurt dan emissievrij, zonder uitstoot.

De stadhubs rond Nijmegen

Stadshub Nijmegen
Bijsterhuizen 11-31
6546 AR Nijmegen
www.stadslogistiek.nl

Velocity
De Biezen 1
6542 BN Nijmegen
www.velocity.nl

Binnenstadservice
Hollandiaweg 15
6541 AH Nijmegen
www.binnenstadservice.nl

De Klok Logistics,
Beurtvaartweg 2-4
6541 BW Nijmegen
www.dkl.nl

Cornelissen
Hogelandeseweg 41
6545 AC Nijmegen
www.cornelissen.nl

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezones in Nijmegen zijn voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in één van de zones, dan kunnen stadshubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Nijmegen maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één rit, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Nijmegen spelen een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in komt.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Nijmegen zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Light Electric Vehicle (LEV).  Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot €5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting.

De gemeente Nijmegen biedt ook een subsidie voor het installeren van maximaal 3 oplaadpalen bij uw bedrijf. Met elektrisch vervoer ben je in Nijmegen en de andere binnensteden gewoon welkom in de zones.

Hier staan laadpalen in Nijmegen.

Een laadpaal aanvragen in Nijmegen.

Andere mogelijkheden in Nijmegen

Handige links voor Nijmegen

Gemeente Nijmegen
Verzamelpagina met alle informatie over de zero-emissiezones in Nijmegen
Subsidie oplaadpaal elektrische bestelbus

Provincie Gelderland
Subsidie lease of aanschaf duurzame vrachtauto

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Zero-emissieregisseur Nijmegen
Tim Wille
zero-emissie@nijmegen.nl 

Ervaringen van Nijmeegse ondernemers

Bouwbedrijf Cuppens

Braam Civieltechniek

Boekhandel Roelants

Apotheek de Glimlach