Gemeente Maastricht

Wat verandert er voor jou?

In Maastricht gaat de zero-emissiezone in op 1 januari 2025. Door deze zone blijft de binnenstad bereikbaar en werkt Maastricht aan een schoon en veilig stadshart.

Welkom in de zone
Kom je veel in de binnenstad van Maastricht of onderneem je vanuit de binnenstad? Dan krijg je met deze zone te maken. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone, binnen venstertijden. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken. De zero-emissiezone geldt niet voor personenauto’s.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?

De zero-emissiezone in Maastricht is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De periode tot 1 januari 2025 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de binnenstad. Kun je met andere ondernemers de krachten bundelen en samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een stadshub aan de rand van Maastricht? Als je vragen hebt, stel ze dan aan logistiek makelaar Michel Oldenburg.

 

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Maastricht

Op de plattegrond is ingekleurd welke deel van Maastricht straks zero-emissiezone is.

De stadhubs rond Maastricht

Cityhub Maastricht
Galjoenweg 43
6222 NS Maastricht
www.cityhub.nl

Goederenhubs Maastricht (voorheen Binnenstad Service)
Kotterweg 12
6222 NR Maastricht
www.goederenhubs.nl

Bernardt Value Added Deliveries
Business Park Stein 161
6181 MA Elsloo
www.bernardtvad.nl

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub

De zero-emissiezone in Maastricht is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de zone, dan kunnen stadshubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Maastricht maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één vracht, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Maastricht spelen een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in komt.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Maastricht zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Light Electric Vehicle (LEV).  Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot € 5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. Met elektrisch vervoer ben je in Maastricht en de andere binnensteden gewoon welkom in de zones.

Hier staan laadpalen in Maastricht

Een laadpaal aanvragen in Maastricht

Andere mogelijkheden in Maastricht

Handige links voor Maastricht

Gemeente Maastricht
Over de zero-emissiezone op website gemeente Maastricht
Nieuwsbrief stadsaanpak Maastricht bereikbaar

Provincie Limburg
Minder en schonere kilometers? Kijk dan op www.logistiekbereikbaar.nl
Nieuwsbrief Logistiek Bereikbaar

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Logistiek makelaar
De Gemeente Maastricht werkt samen met de logistiek makelaars van Zuid-Limburg Bereikbaar. Hun advies is gratis. Neem contact op met: Michel Oldenburg