Gemeente Leiden

Wat verandert er voor jou?

In Leiden gaat de zero-emissiezone in op 1 januari 2025. Net als andere steden is Leiden bezig om de uitstoot van CO2 te halveren in 2030 zoals afgesproken in het Nederlands Klimaatakkoord.

Welkom in de zone
Kom je veel in de binnenstad van Leiden of onderneem je vanuit de binnenstad? Dan krijg je met deze zone te maken. Vanaf 2025 mag je met een bestelbus of vrachtauto met emissieklasse 2, 3 en 4 tot aan de zone rijden. Emissievrij vervoer is welkom in de zone, binnen de venstertijden. Of je met je huidige bestelbus de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

De uitzonderingen:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?
Heb je een winkel of een bedrijf binnen de zone, dan kun je zelf elektrisch gaan rijden of met andere ondernemers gaan samenwerken. Wil je goederen afleveren in de zero emissiezone? Dat kan via één van de stadshubs. Vanaf daar gaan jouw spullen emissievrij de binnenstad in. Wil je toch liever zelf de binnenstad in voor een project of klus? Doe het dan zero met een elektrische bestelbus. Dan ben je gewoon welkom binnen de venstertijden .

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Leiden

Op de plattegrond van Leiden is ingekleurd welk deel van Leiden straks zero-emissiezone is. Kort samengevat gaat het om het gebied binnen de singels plus het Stationspleingebied. Alle vervoer vanuit en naar deze zone gebeurt dan emissievrij, zonder uitstoot.

De stadhubs rond Leiden

Logiconnekt
Industrieweg 29
2382 NS Zoeterwoude
www.logiconnekt.nl

CityHub
Rooseveltstraat 6
2321 BM Leiden
www.cityhub.nl

CityBarge
Schieweg 25
2627 AN Delft
www.citybarge.eu

MOSS. Leiden
Rooseveltstraat 46
2321 BM Leiden
www.moss.today

“We hebben het vooral heel erg simpel gehouden. Geen online planningstool, maar gewoon een WhatsAppgroep waar de winkeliers een berichtje posten over een zending.”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezone in Leiden is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de binnenstad, dan kunnen stadshubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Leiden maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden daar verzameld en gaan in één rit, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in mag.

De zone in met eigen vervoer?
In de Leidse binnenstad zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met een bestelbus of vrachtauto. Overweeg in dat geval elektrisch vervoer, dan ben je in Leiden welkom binnen de venstertijden. De overheid stimuleert de overstap naar elektrisch vervoer met tot € 5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. De hoge brandstofprijzen kunnen ook een reden zijn voor de overstap naar een elektrische bestelbus. Net zoals minder onderhoudskosten.

Hier staan laadpalen in Leiden.

Een laadpaal aanvragen in Leiden.

Andere mogelijkheden in Leiden
Ondernemers zijn creatief. We zien in Leiden steeds meer elektrische bestelbussen en vrachtfietsen die goederen vervoeren in de binnenstad. De zero-emissiezone biedt ook kansen voor nieuwe bedrijven die emissievrij vervoer aanbieden.

Schone alternatieven
Moss fietskoeriers biedt nu al zero-emissievervoer aan met elektrische vrachtfietsen, voor de laatste kilometers. De Leidse horeca maakt gebruik van de Inzamelhelden die met vrachtfietsen het afvalmateriaal komen afhalen. Op afroep, dat zorgt ook weer voor minder zwerfafval in de binnenstad. Mypup heeft pick-up points buiten de zone waar bewoners en bedrijven hun pakketjes kunnen ophalen.

De ondernemers in de Herenstraat en Doezastraat hebben samen een elektrische vrachtfiets aangeschaft en bezorgen hun bestellingen emissievrij. De Leidse horeca is een pilot gestart met het bevoorraden via de stadshub van Logiconnekt.

We zullen de komende jaren nog veel meer nieuwe slimme oplossingen zien voor een zero-emissie binnenstad. Het zal even wennen zijn, maar het biedt ook kansen voor ondernemers en het levert een schone leefbare binnenstad op met een aantrekkelijk winkelgebied.

Handige links voor Leiden
Informatie op de website van gemeente Leiden
Duurzaamheidsfonds Leiden