Gemeente Haarlem

Wat verandert er voor jou?

Gemeente Haarlem gaat op 1 juni 2025 de nul-emissiezone invoeren. Net als in ongeveer 25 andere steden. Op deze manier wil de gemeente zorgen voor een schonere lucht en een betere leefbaarheid in Haarlem.

Welkom in de zone
Kom je veel in de binnenstad van Haarlem of onderneem je vanuit de binnenstad? Dan krijg je met deze zone te maken. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

Overgangsregeling bestelauto’s

  • Bestelauto’s met een emissieklasse 5 hebben tot 1-1-2027 toegang tot de nul-emissiezone,
  • Bestelauto’s met een emissieklasse 6 hebben tot 1-1-2028 toegang tot de nul-emissiezone,
  • Alle nieuwe bestelauto’s die vanaf 1-1-2025 op kenteken worden gezet moeten een uitstootvrije aandrijving hebben in de nul-emissiezone.

 

Overgangsregeling vrachtauto’s

  • Emissieklasse 6 bakwagens met een Datum Eerste Toelating (DET) tussen 1-1-2017 en 31-12-2019 hebben toegang tot 1-1-2028
  • Emissieklasse 6 bakwagens die op 1 januari 2025 minder dan 5 jaar oud zijn (niet ouder dan 2020, datum eerste toelating) hebben toegang tot 1-1-2030
  • Emissieklasse 6 trekkers voor opleggers die op 1 januari 2025 minder dan 8 jaar oud zijn (niet ouder dan 2017, datum eerste toelating) hebben toegang tot 1-1-2030

 

Hoe ga je dat aanpakken?
De nul-emissiezone in Haarlem is voor veel ondernemers een flinke verandering. De periode tot 1 juni 2025 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de zone. Kun je met andere ondernemers de krachten bundelen en samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een goederenhub aan de rand van Haarlem? Als je vragen hebt, stel ze dan aan het projectteam nul-emissiezone Haarlem (nulemissiezone@haarlem.nl).

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De nul-emissiezone in Haarlem

Op de plattegrond is ingekleurd welke delen van Haarlem straks nul-emissiezone zijn. Het gaat om het centrum van Haarlem, het Kleverpark, de Frans Halsbuurt, de Transvaalbuurt, de Amsterdamsebuurt, de Slachthuisbuurt, het Rozenprieel, de Koninginnebuurt, het Florapark, het Houtvaartkwartier en de Leidsebuurt. Alle vervoer vanuit en naar deze zone gebeurt dan emissievrij, zonder uitstoot.

De stadhubs rond Haarlem

Hubakee
Haarlemmerstraatweg 167B
1165 MK Halfweg
www.hubakee.nl

Fietskoerier Haarlem
Oudeweg 91-95
2031CC Haarlem
www.fietskoerierhaarlem.nl

Blue Hub Haarlem
Nijverheidsweg 37
2031 CN Haarlem
www.blue-hub.nl

De Goederenhub
Minckelersweg 40
2031 EM Haarlem
www.spaarnelanden.nl/goederenhub

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de nul-emissiezone

Ondernemen in de nul-emissiezone
De nul-emissiezone in Haarlem is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de zone, dan kunnen goederenhubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Haarlem maken dan een overstap in een goederenhub. Ze worden verzameld en gaan in één vracht, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Goederenhubs rondom Haarlem spelen een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

 

Leveren via een goederenhub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je straks laten bevoorraden via een hub. Als je weet dat de verzender de zone niet meer in komt, geef de hub dan op als afleveradres.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Haarlem zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Licht Elektrisch VrachtVoertuig, (LEVV). Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot € 5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting.

Hier staan laadpalen in Haarlem

Een laadpaal aanvragen in Haarlem

Andere mogelijkheden in Haarlem

Handige links voor Haarlem

Gemeente Haarlem
Over de nul-emissiezone op website gemeente Haarlem

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)