Gemeente Enschede

Wat verandert er voor jou?

In Enschede gaat de zero-emissiezone in op 1 juli 2025. Door deze zone blijft de binnenstad bereikbaar en werkt Enschede aan een schoon en veilig stadshart.

Welkom in de zone
Kom je veel in de voetgangerszone van Enschede of onderneem je vanuit deze zone? Dan krijg je met deze verandering te maken. Je mag straks met een benzine- of dieselbus de zone niet meer in. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone, binnen venstertijden. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?

De zero-emissiezone in Enschede is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De periode tot 1 juli 2025 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de binnenstad. Kun je met andere ondernemers de krachten bundelen en samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een stadshub aan de rand van Enschede? Als je vragen hebt, stel ze dan aan logistiek makelaar Christa Baas of adviseur zero-emissie Max Serfhos.

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Enschede

Op de plattegrond is ingekleurd welk deel van Enschede straks zero-emissiezone is. De huidige voetgangerszone in de binnenstad is vanaf 1 juli 2025 zero-emissiezone. De stadshubs rondom Enschede zijn nog volop in ontwikkeling. Zodra ze actief zijn, zijn ze hier te vinden.

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezone in Enschede is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de binnenstad, dan kunnen stadshubs je straks helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Enschede maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één rit, met

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je straks laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in komt.

De zone in met eigen vervoer?
Als je in de binnenstad van Enschede bent, zie je steeds meer elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf een project of klus heeft in de binnenstad, zul je toch graag de zone in willen met een bestelbus, Light Electric Vehicle (LEV). of vrachtfiets. Dan is het aanschaffen van elektrisch vervoer een optie. Dan ben je in Enschede en de andere binnensteden gewoon welkom. De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bestelbus met tot € 5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. Ook kun je subsidie aanvragen voor een elektrische vrachtfiets. Kijk hier voor alle subsidieregelingen vanuit de provincie Overijssel.

 

Hier staan laadpalen in Enschede

Een laadpaal aanvragen in Enschede

Andere mogelijkheden in Enschede

Handige links voor Enschede

Ondernemers zijn creatief. In Enschede zijn veel slimme en schone initiatieven die je kunnen helpen bij het aanpassen aan de zero-emissiezone. Ook de gemeente heeft een aanbod voor ondernemers samengesteld.

Schone alternatieven
MSG en Cycloon Post & Fietskoeriers fietsen je pakketjes snel door Enschede. Ook door heel Nederland, dan gaan ze met een auto die rijdt op groengas naar een hub en het laatste stukje op de fiets.

Bij de Enschedese fietswinkels Bike Totaal Landewé en Profile Broeksema kun je gratis een elektrische vrachtfiets uitproberen. Vanuit de provincie is er een subsidieregeling als je er eentje aanschaft.


Enschede
Gemeentepagina Enschede over komst zero-emissiezone 
Overzicht laadpalen in Enschede


Provincie Overijssel
Subsidieregelingen voor slimme logistieke oplossingen


Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)


Logistiek makelaar Overijssel
Christa Baas
C.Baas@overijssel.nl
06 31 10 00 57

Zero-emissieadviseur gemeente Enschede
Max Serfhos
m.serfhos@enschede.nl
06 – 39 54 87 74