Gemeente Eindhoven

Wat verandert er voor jou?

In Eindhoven gaat de zero-emissiezone in op 1 januari 2025. Door deze zone blijft de binnenstad bereikbaar en werkt Eindhoven aan een schoon en veilig stadshart.

Welkom in de zone
Kom je veel in de binnenstad van Eindhoven of onderneem je vanuit de binnenstad? Dan krijg je met deze zone te maken. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone, binnen venstertijden. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?
De zero-emissiezone in Eindhoven is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De periode tot 1 januari 2025 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de zones. Kun je met andere ondernemers de krachten bundelen en samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een stadshub aan de rand van Eindhoven?

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Eindhoven

Op de plattegrond is ingekleurd welke deel van Eindhoven straks zero-emissiezone is. Kort samengevat is dat het gebied binnen de Ring.

De stadhubs rond Eindhoven

DHL CityHub
De Run 4350
5503 LN Eindhoven
www.dhlparcel.nl
www.dhlparcel.nl

MSG
Avignonlaan 55
5627GA Eindhoven
www.msg.eu
www.msg.eu

Ekkersrijt 3402
5692CK Son
www.postnl.nl
www.postnl.nl

Tour de Ville
Hallenweg 1A
5615 PP Eindhoven
www.tourdeville.nl
www.tourdeville.nl

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
in de zone, dan kunnen stadshubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Eindhoven maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één vracht, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Eindhoven spelen een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in komt.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Eindhoven zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Light Electric Vehicle (LEV).  Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot €5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. Met elektrisch vervoer ben je in Eindhoven en de andere binnensteden gewoon welkom in de zones.

Hier staan laadpalen in Eindhoven.

Andere mogelijkheden in Eindhoven

Handige links voor Eindhoven

Gemeente Eindhoven
Over de zero-emissiezone op website gemeente Eindhoven

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Logistiek makelaar
Hulp of advies nodig bij je voorbereidingen op de zero-emissiezone? Neem voor een maatwerkadvies contact op met opweg@eindhoven.nl.