Gemeente Dordrecht

Wat verandert er voor jou?

In Dordrecht gaat de zero-emissiezone voor logistiek in op 1 januari 2026. Door deze zone blijft de binnenstad bereikbaar en werkt Dordrecht aan een schoon en veilig stadshart.

Welkom in de zone
Kom je veel in de binnenstad van Dordrecht of onderneem je vanuit de binnenstad? Dan krijg je met deze zone te maken. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone, binnen venstertijden. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?

De zero-emissiezone in Dordrecht is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De periode tot 1 januari 2026 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de binnenstad. Kun je met andere ondernemers de krachten bundelen en samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een stadshub aan de rand van Dordrecht? Als je vragen hebt, stel ze dan aan Paul van den Hurk, tijdens een gratis adviesgesprek (vanaf 1 september 2023).

 

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Dordrecht

Op de plattegrond is ingekleurd welke deel van Dordrecht straks zero-emissiezone is. De grens start bij de Riedijkshaven aan de noordkant, loopt via de Spuihaven tot en met de Kalkhaven aan de westkant van de binnenstad.

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezone in Dordrecht is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de zone, dan kunnen stadshubs je straks helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Dordrecht maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één vracht, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Dordrecht spelen straks een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je straks laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in komt.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Dordrecht zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Light Electric Vehicle (LEV).. Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot € 5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. Met elektrisch vervoer ben je in Dordrecht en de andere binnensteden gewoon welkom in de zones.

 

Hier staan laadpalen in Dordrecht

Een laadpaal aanvragen in Dordrecht

Andere mogelijkheden in Dordrecht

Handige links voor Dordrecht

Schone alternatieven
Ondernemers zijn creatief. In Dordrecht zijn er slimme en schone initiatieven die je kunnen helpen bij het aanpassen aan de zero-emissiezone.
Binnenkort zal de website Drechthub online gaan. Dat is verzamelplek waar je goederen kunt aanbieden die zero-emissie geleverd worden.

Groot Verzet fietskoerier levert je pakketten per fiets de zone uit of de zone in. Dat kan ook bij de Pakkethelden. Deze laatste biedt ook nog een aantal andere diensten die handig kunnen zijn.


Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)


Vragen?
Stel ze aan Paul van den Hurk.