Gemeente Deventer

Wat verandert er voor jou?

In Deventer gaat de zero-emissiezone in op 1 januari 2025. Door deze zone blijft de binnenstad bereikbaar en werkt Deventer aan een schoner, veiliger en prettiger stadshart.

Welkom in de zone
Kom je veel in de binnenstad van Deventer of onderneem je vanuit de binnenstad? Dan krijg je met deze zone te maken. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?

De zero-emissiezone in Deventer is voor veel ondernemers een flinke verandering. De periode tot 1 januari 2025 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de zone. Kun je met andere ondernemers de krachten bundelen en samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een stadshub aan de rand van Deventer? Als je vragen hebt, stel ze dan aan Christa Baas, logistiek makelaar voor Overijssel (c.baas@overijssel.nl).

 

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Deventer

Op de plattegrond is ingekleurd welke deel van Deventer straks zero-emissiezone is. Kort samengevat is dat het centrumgebied tussen het spoor, de Handelskade en de Rijksstraatweg (N344). De hoofdwegen zijn uitgesloten: IJsselkade, Welle, Bokkingshang, Singel, Stationsstraat en Handelskade.

De stadhubs rond Deventer

Sluyter Logistics Deventer
Bochumstraat 6
7418EK Deventer
www.sluyter-logistics.nl

DHL CityHub
Duurstedeweg 16
7418 CK Deventer
www.dhl.nl

Fietskoerier Deventer
Hanzeweg 19
7418 AV Deventer
www.fietskoerierdeventer.nl

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezone in Deventer is voor veel ondernemers een flinke verandering. Zit je bedrijf of klant in de zone, dan kunnen stadshubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Deventer maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden daar verzameld en gaan in één vracht, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Deventer spelen een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in komt.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Deventer zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Light Electric Vehicle (LEV).  Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot €5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. Met elektrisch vervoer ben je in Deventer en de andere binnensteden gewoon welkom in de zero-emissiezones.

Hier staan laadpalen in Deventer.

Een laadpaal aanvragen in Deventer.

Andere mogelijkheden in Deventer

Handige links voor Deventer

Gemeente Deventer
Over de zero-emissiezone op website gemeente Deventer

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Logistiek makelaar gemeente Deventer
Christa Baas
c.baas@overijssel.nl