Gemeente Den Haag

Wat verandert er voor jou?

Den Haag krijgt vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone. Door deze zone blijft het centrum bereikbaar en werkt Den Haag aan een leefbare stad met schone lucht.

Welkom in de zone
Kom je veel in het centrum van Den Haag of onderneem je vanuit het centrum? Dan krijg je met deze zone te maken. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?
Een zero-emissiezone is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De periode tot 1 januari 2025 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de binnenstad. Kun je een elektrische vrachtfiets of elektrische bestelbus aanschaffen? Of gebruik maken van een stadshub aan de rand van Den Haag? Bekijk welke opties voor jou kunnen werken en vraag een gratis wagenparkscan aan. Onze logistiek makelaar, Michel Oldenburg (michel@smartidservices.com), kan je verder helpen met uw logistieke vragen.

 

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Den Haag

Op de plattegrond is ingekleurd welk deel van Den Haag straks zero-emissiezone is. Het gaat om het gebied dat ligt aan de binnenkant van de Centrumring. Het Haaglanden Medisch Centrum ligt buiten de zone.

De stadhubs rond Den Haag

Hubbel Lastmile
Zinkwerf 20
2544 EE Den Haag
www.hubbel.nl

ELS
Henricuskade 83
2497 NB Den Haag
www.elsinthecity.nl

Cycloon fietskoeriers
Looijerstraat 4
2595 AA Den Haag
www.cycloon.eu

Stadshub Den Haag (Djinny Logistiek en PostNL)
Donau 90
2491 BC Den-Haag
www.stadslogistiek.nl

CB Den Haag
Wolga 1
2491 BK Den Haag
www.cb.nl

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezone in Den Haag is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de binnenstad, dan kunnen stadshubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Den Haag maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één rit, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Den Haag spelen straks een belangrijke rol bij minder verkeer in het centrum, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je straks laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in komt.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Den Haag zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Light Electric Vehicle (LEV).  Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot €5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. Met elektrisch vervoer ben je in Den Haag en de andere binnensteden gewoon welkom in de zone.

In Den Haag staan op dit moment 2.400 laadpalen. De ambitie is om ongeveer 400 laadpalen per jaar te plaatsen.

Hier staan laadpalen in Den Haag.

Een laadpaal aanvragen in Den Haag.

Andere mogelijkheden in Den Haag

Handige links voor Den Haag

Gemeente Den Haag
Den Haag – Zero-emissiezone bestel- en vrachtauto’s
Logistiek 070

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Logistiek makelaar Den Haag
Wil je advies over het overstappen op duurzamer of elektrisch vervoer? Dan kun je in 2023 gratis een wagenparkscan aanvragen. Neem voor deze scan en alle andere vragen contact op met logistiek makelaar Michel Oldenburg, michel@smartidservices.com.