Gemeente 's-Hertogenbosch

Wat verandert er voor jou?

In Den Bosch gaat de zero-emissiezone in op 1 maart 2025. Door deze zone blijft de binnenstad bereikbaar en werkt Den Bosch aan een schoon en veilig stadshart.

Welkom in de zone
Kom je veel in de binnenstad van Den Bosch of onderneem je vanuit de binnenstad? Dan krijg je met deze zone te maken. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone, binnen venstertijden. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?

De zero-emissiezone in Den Bosch is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De periode tot 1 maart 2025 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de zone. Kun je met andere ondernemers de krachten bundelen en samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een stadshub aan de rand van Den Bosch?

 

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in ‘s-Hertogenbosch

Op de plattegrond is ingekleurd welke deel van Den Bosch straks zero-emissiezone is. Kort samengevat is dat het deel tussen het spoor en de Singelgracht met daarbij de wijk Hofstad.

De stadhubs rond Den Bosch

GLS
Ketelaarskampweg 38
5222AL s-Hertogenbosch
www.gls.nl

PostNL
Ketelaarskampweg 4
5222AL Den Bosch
www.postnl.nl

PostNL
De Steenbok 2
5215ME Den Bosch
www.postnl.nl

DHL Cityhub Hedel
Prinses Beatrixstraat 24
5321 XA Hedel
www.dhl.nl

Shortcut Fietskoeriers
Daviottenweg 40
5222 BH Den Bosch
www.shortcut-fietskoeriers.nl

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezone in Den Bosch is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de zone, dan kunnen stadshubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Den Bosch maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één vracht, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Den Bosch spelen een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je straks laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in komt.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Den Bosch zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Light Electric Vehicle (LEV).  Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot €5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. Met elektrisch vervoer ben je in Den Bosch en de andere binnensteden gewoon welkom in de zones.

Hier staan laadpalen in Den Bosch.

Een laadpaal aanvragen in Den Bosch.

Handige links voor Den Bosch

Gemeente Den Bosch
Over de zero-emissiezone op website gemeente Den Bosch
Inschrijven voor de nieuwsbrief over de zone

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)