Gemeente Assen

Wat verandert er voor jou?

In Assen gaat de zero-emissiezone in op 1 januari 2025. Door deze zone blijft de binnenstad bereikbaar en werkt Assen aan een schoon en veilig stadshart.

Welkom in de zone
Kom je veel in de binnenstad van Assen of onderneem je vanuit de binnenstad? Dan krijg je met deze zone te maken. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone, binnen venstertijden. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Overgangsregeling bestelauto’s

  • Bestelauto’s met een dieselmotor en een emissieklasse 4 mogen tot 2025 de milieuzone in.
  • Nieuwe bestelauto’s die vanaf 1 januari 2025 op kenteken worden gezet moeten uitstootvrij aan de uitlaat zijn om toegang te krijgen tot de uitstootvrije zone.
  • Hybride bestelauto’s en bestelauto’s op fossiele brandstof (diesel, benzine, LPG, aardgas) in Euroklasse/emissieklasse 5 hebben tot 1 januari 2027 toegang tot de uitstootvrije zone.
  • Hybride bestelauto’s en bestelauto’s op fossiele brandstof (diesel, benzine, LPG, aardgas) in Euroklasse/emissieklasse 6 hebben tot 1 januari 2028 toegang tot de uitstootvrije zone.
  • Vanaf 1 januari 2028 zijn uitsluitend uitstootvrije bestelauto’s toegestaan.

 

Hoe ga je dat aanpakken?

De zero-emissiezone in Assen is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De periode tot 1 januari 2025 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de binnenstad. Kun je met andere ondernemers de krachten bundelen en samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een stadshub aan de rand van Assen?

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Assen

Op de plattegrond is ingekleurd welke deel van Assen straks zero-emissiezone is. Kort samengevat gaat het om de Kerkstraat, Markt, Weierspoort, Mercurius, Ceresplein, Ceresstraat, Oude Molenstraat, Oudestraat, Gedempte Singel en Mulderstraat.

De stadhub rond Assen

Sluyter Logistics Assen
Philipsweg 80
9403 AD Assen
www.sluyter-logistics.nl

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezone in Assen is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de zone, dan kunnen stadshubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Assen maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één vracht, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Assen spelen een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in komt.

De zone in met eigen vervoer?

In de binnenstad van Assen zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Licht Elektrisch VrachtVoertuig, (LEVV). Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot € 5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. Met elektrisch vervoer ben je in Assen en de andere binnensteden gewoon welkom in de zones.

Hier staan laadpalen in Assen

Een laadpaal aanvragen in Assen

Andere mogelijkheden in Assen

Handige links voor Assen

Gemeente Assen
Over de zero-emissiezone op website gemeente Assen

Provincie Drenthe
Energiefonds Drenthe 

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Logistiek advies gemeente Assen