Gemeente Apeldoorn

Wat verandert er voor jou?

Apeldoorn krijgt vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezone. Door deze zone blijft de binnenstad bereikbaar en werkt Apeldoorn aan een schoon en veilig stadshart.

Welkom in de zone
Kom je veel in de binnenstad van Apeldoorn of onderneem je vanuit de binnenstad? Dan krijg je met deze zone te maken. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone, binnen de venstertijden. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?
Een zero-emissiezone is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De periode tot 1 januari 2025 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de binnenstad. Kun je jouw voertuig vervangen door een elektrische variant? Kun je met andere ondernemers de krachten bundelen en samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een stadshub aan de rand van Apeldoorn? Als je vragen hebt, stel ze dan aan Tako de Jong, zero-emissieadviseur, doehetzero@apeldoorn.nl.

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Apeldoorn

Op de plattegrond is ingekleurd welk deel van Apeldoorn straks zero-emissiezone is. Kort samengevat gaat het om het centrumgebied.

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezone in Apeldoorn is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de binnenstad, dan kunnen stadshubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Apeldoorn maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één rit, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Apeldoorn spelen in de nabije toekomst een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone en heb je interesse in bevoorrading via een hub? Neem dan contact op met zero-emissieadviseur Tako de Jong.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Apeldoorn zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Light Electric Vehicle (LEV).  Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot €5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. Met elektrisch vervoer ben je in Apeldoorn en de andere binnensteden gewoon welkom in de zone.

Hier staan laadpalen in Apeldoorn.

Een laadpaal aanvragen in Apeldoorn.

Andere mogelijkheden in Apeldoorn

Handige links voor Apeldoorn

Provincie Gelderland
Subsidie lease of aanschaf duurzame vrachtauto

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Zero-emissieadviseur Apeldoorn
Tako de Jong
doehetzero@apeldoorn.nl