Gemeente Almere

Wat verandert er voor jou?

In Almere gaat de zero-emissiezone in op 1 januari 2028. Door deze zone blijft de stad bereikbaar en voor alle Almeerders schoon en veilig. Net als andere steden is Almere bezig om de uitstoot van CO2 te halveren in 2030 zoals afgesproken in het Nederlands Klimaatakkoord. In zo’n 25 andere steden gaan de zero-emissiezones in 2025 al gelden

Welkom in de zone
Kom je veel in het centrum van Almere Stad, Haven of Buiten of zit je onderneming of opdracht binnen deze centra? Dan krijg je met de zero-emissiezone te maken. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

Overgangsregeling bestelauto’s

  • Bestelauto’s met een emissieklasse 5 hebben tot 1-1-2027 toegang tot de nul-emissiezone,
  • Bestelauto’s met een emissieklasse 6 hebben tot 1-1-2028 toegang tot de nul-emissiezone,
  • Alle nieuwe bestelauto’s die vanaf 1-1-2025 op kenteken worden gezet moeten een uitstootvrije aandrijving hebben in de nul-emissiezone.

 

Overgangsregeling vrachtauto’s

  • Emissieklasse 6 bakwagens met een Datum Eerste Toelating (DET) tussen 1-1-2017 en 31-12-2019 hebben toegang tot 1-1-2028
  • Emissieklasse 6 bakwagens die op 1 januari 2025 minder dan 5 jaar oud zijn (niet ouder dan 2020, datum eerste toelating) hebben toegang tot 1-1-2030
  • Emissieklasse 6 trekkers voor opleggers die op 1 januari 2025 minder dan 8 jaar oud zijn (niet ouder dan 2017, datum eerste toelating) hebben toegang tot 1-1-2030

 

Hoe ga je dat aanpakken?
Een zero-emissiezone is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De periode tot 1 januari 2028 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de centra van Almere Stad, Haven en Buiten. Zo organiseert de gemeente Almere in 2024 informatieavonden in de drie stadscentra waar de ZE-zones worden ingevoerd. De input die opgehaald wordt is van grote waarde in de uiteindelijke invulling en voorwaarden voor de ZE-zones.

Kijk voor meer informatie op almere.nl/zes

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Almere

Op de plattegrond is in concept ingekleurd welke delen van Almere straks waarschijnlijk zero-emissiezone zullen zijn. Alle vervoer vanuit Almere Stad, Haven en Buiten en naar deze zone gebeurt dan emissievrij, zonder uitstoot.

De stadhubs rond Almere

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zero-emissiezone

Ondernemen in de zero-emissiezone
De zere-emissiezone in Almere is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de zone, dan kunnen goederenhubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Almere maken dan een overstap in een goederenhub. Ze worden verzameld en gaan in één vracht, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Goederenhubs rondom Almere spelen een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

 

Leveren via een goederenhub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je straks laten bevoorraden via een hub. Als je weet dat de verzender de zone niet meer in komt, geef de hub dan op als afleveradres.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Almere zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Licht Elektrisch VrachtVoertuig, (LEVV). Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot € 5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting.

Andere mogelijkheden in Almere

Handige links voor Almere

Gemeente Almere
Over de nul-emissiezone op website gemeente Almere

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)