“Wij zijn een technische dienstverlener voor bedrijven. Wij zorgen voor stroom, verwarming, verkoeling, ventilatie en beveiliging. Onze monteurs waren altijd met een bestelbus onderweg naar hun klanten vanuit een vestiging buiten de stad, dicht bij de snelweg. Totdat we ‘s gingen rekenen. Van de acht uur op een dag, zat een monteur soms drie uur achter het stuur. Onderweg, maar vooral ook vast in het verkeer. Hoort erbij, zei iedereen. Maar hoort het er ook echt bij? Kunnen we dat niet anders aanpakken?”
Past het in een rugzak?
“Wij zagen ook dat het de komende jaren alleen maar drukker zal worden in Rotterdam. We hebben veel klanten in de binnenstad. Hoe kunnen we dat anders doen? Zo begon het idee om een kleine vestiging in de binnenstad te openen en van daaruit te opereren. Prima idee, maar hoe gaan we de monteurs vertellen dat ze voortaan zonder bus op stap gaan? Want dat zou best een dingetje worden, dat begreep ik ook. We hebben tien monteurs bij elkaar geroepen en ze gevraagd: welk gereedschap gebruik je nou echt in een week? En welk gereedschap gebruik je af en toe? Al snel bleek dat hun gereedschapset in een rugzak zou passen. En dan nog het materiaal dat ze bij hun klus gebruiken. Daarvan bleek 85% in een elektrische vrachtfiets te passen.”
Op tijd thuis
“We zijn klein begonnen. Met drie monteurs en drie elektrische fietsen vanuit een kleine vestiging in de binnenstad. We hebben het natuurlijk laten verlopen. Niemand zijn bus afgepakt. De monteurs fietsen lekker snel door de stad, doen bij de klant hun ding en gaan door naar de volgende klant. Onze vestiging in de stad werd ineens interessant voor nieuwe monteurs die in Rotterdam wonen. Ze konden op hun fiets of met de metro naar het werk en hoefden niet naar klanten in Utrecht of Breda. Niet vaststaan in de file betekent op tijd thuis zijn. En dat was weer interessant voor monteurs van een jaar of dertig. Zij konden gewoon hun kinderen op tijd bij de opvang ophalen. Vacatures? Die hebben we niet meer en dat is best bijzonder in onze branche.”
Kluisjesmuur
“Ook voor het leveren van materialen hebben we een schone oplossing bedacht. Alle bestellingen worden buiten de stad geleverd, verzameld en gaan in één rit naar de binnenstad, met elektrisch transport. De leverancier heeft de sleutel van het pand en stopt de materialen in de kluisjes. We hebben een minimale voorraad en dat is ook veel efficiënter.
Door onze duurzame aanpak hebben we er ook klanten bij gekregen. Wij hebben hart voor de stad en willen de binnenstad leefbaarder maken. Dat zien Rotterdamse bedrijven die graag zaken met ons doen. Kortom, het heeft ons veel opgeleverd. Ons verhaal laat zien dat je er vaak niet bent met inwisselen van een brandstof bestelbus door een elektrische bestelbus. Want daarmee sta je in de binnenstad nog steeds vaak stil en heb je dezelfde parkeerkosten.”
“Ik ben in 2021 begonnen met deze apotheek, na een aantal jaren in loondienst. Ik wilde graag een paar dingen anders gaan doen. Het belangrijkste was: ik wilde meer tijd besteden aan zorg en begeleiding van klanten. Niet alleen medicijnen verstrekken maar ook uitleg en advies geven. Een bezorgdienst bleek een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan die wens.”
Rust en ruimte
“We bezorgen gratis. Voor jong en oud. Overdag en ’s avonds. We krijgen daardoor veel minder mensen over de vloer voor herhaalrecepten en dat geeft ons de rust om meer tijd te besteden aan de mensen die dat nodig hebben. Als je dat prettig vindt, bezorgen we en wil je advies of uitleg dan hebben we daar ruimte voor. Zo willen wij graag werken en onze klanten waarderen dat. Trouwens, als iedereen langs zou komen voor zijn medicijnen, zou ik wel vijf balies nodig hebben. Het scheelt dus ook personeelskosten.”
Begin op tijd
“Omdat we bezorgen, komen er ook veel minder mensen met de auto naar ons toe. We bezorgen zonder uitstoot, met een elektrische Goupil G4. Dat doen we in Nijmegen, Beek, Beuningen, Lent en Wijchen. Ons ‘karretje’ kan 50 km/u dus buiten de bebouwde kom kan het voorkomen dat je wel eens wordt opgehouden door onze bezorger. We hebben trouwens best lang moeten wachten op onze Goupil uit Frankrijk. Hij moest op maat gemaakt worden. Sommige medicijnen moeten koel blijven, die gaan in een koelkastje in de laadruimte. Verder hebben we een roldeur en ledverlichting laten aanbrengen. Als je ook geïnteresseerd bent om hiermee te gaan rijden, bestel ‘m dan op tijd. Onze levertijd was acht maanden.”
Spoedje op de Batavus
“We zijn elektrisch gaan bezorgen voor een schone omgeving. Al die korte ritjes in steden, dat is zo vervuilend met een dieselbus. We vonden dat we dat niet konden maken. Voor spoedbezorgingen hebben we ook nog een Batavus Cargo. Soms spring ik er zelf op om iets weg te brengen en dat is best lekker, even een half uurtje naar buiten en bewegen.”
“We zijn een ambachtelijke banketbakkerij met een hele goede naam. Zo eentje waar je voor omrijdt. Soms krijgen we zelfs bestellingen uit Den Bosch of Utrecht. Dat bezorgen we ook gewoon hoor. Maar het meeste is toch in Den Haag. In de binnenstad rijden we al zeven jaar elektrisch onze bestellingen rond. Onze Nissan is omgebouwd met een koeling die op zonnepanelen werkt, dan blijven de taarten en gebakjes lekker vers. En we rijden er geen kilometer minder om, door die zonnepanelen.
Vrolijk moment
“We waren één van de eersten met een elektrische bestelbus. We hadden alleen een foto gezien van deze Nissan. Je kon zelfs nog geen proefrit maken. We wilden graag een bijdrage leveren aan een schonere binnenstad. En we vonden dat een schone bestelbus beter bij onze uitstraling paste. We hebben een luxeproduct, vaak voor de vrolijke momenten in het leven. Dan wil je niet een ronkende dieselbus voor je deur als we onze producten komen afleveren. Dat zou hetzelfde zijn als onze chauffeurs chagrijnig een taart komen afleveren. Dat doen ze ook met een glimlach, vandaar onze keuze voor elektrisch.”
Nauwelijks onderhoud
“Deze Nissan heeft een kleine accu. We kunnen er 130 kilometer mee rijden. Dat lijkt niet veel, maar het is voor ons op een dag voldoende. En de chauffeurs rijden er graag in. Opladen doe ik ’s nachts, op eigen terrein en dat is wel een stuk goedkoper dan diesel. Onderhoud hebben we ook nauwelijks. Elk jaar een APK, er is een keer een rubber ringetje vervangen en een paar keer nieuwe banden. Dat kun je wel meenemen in je afweging als je een elektrische bestelbus wilt aanschaffen. Veel minder onderhoudskosten.”
Rondje elektrisch
“Voor ons is elektrisch rijden de normaalste zaak van de wereld. Onze ervaring delen we graag met andere ondernemers. En, als je langs wilt komen en een rondje elektrisch wilt rijden, kan dat ook
“Ik rijd voor mijn werk veel naar Amsterdam. Daar zitten mijn klanten, de Amsterdamse horeca en foodevenementen zoals Rollende Keukens. Bij zo’n festival zorg ik ervoor dat alle 100 keukens gelijk kunnen draaien als de bezoekers het festivalterrein op komen.”
Vaker een parkeerplek
“Dat ik als installateur elektrisch rijd is toeval. Ik was er wel snel bij. Zeven jaar geleden reed ik al in een elektrische Nissan. Ik vond het vooral heel erg comfortabel rijden en ik vind in Amsterdam vaker een parkeerplek. Zijn alle parkeerplaatsen bezet, dan is een plek bij een parkeerplaats met laadpaal meestal nog vrij en ik heb meteen een opgeladen auto voor de terugweg.
Minder garagekosten
“Toen ik zeven jaar geleden elektrisch ging rijden, merkte ik dat hoever je komt met een volle accu afhangt van een paar dingen. De temperatuur buiten, je snelheid en de wind. Je weet dus niet precies hoever je komt. Dat is even wennen, maar daar kom je doorheen. Na al die jaren kan ik concluderen dat mijn elektrische bestelbus veel betrouwbaarder is gebleken dan mijn bestelbussen die reden op brandstof. Mijn elektrische bus heeft me nog nooit in de steek gelaten. Na vijf jaar waren de grootste garagekosten voor een set nieuwe banden. Ik heb geen kosten voor olie verversen, koelvloeistof of een nieuwe uitlaat.”
Even een snelle pauze
“Ik laad m’n Nissan ’s nachts op. Ik heb zonnepanelen en met de huidige regelingen kan ik relatief goedkoop m’n bestelbus laden. Met een bereik van ongeveer 200 kilometer kom ik m’n dag goed door. Gemiddeld één keer per maand laad ik onderweg bij. Bij een snellader. Even naar het toilet, een kop thee, een loopje, je telefoon checken en je kunt weer door. Daar verlies ik nauwelijks tijd mee.”
In combinatie met elektrische vrachtfiets
“Tot voor kort had ik ook een Goupil G3. Dat is een klein elektrisch vrachtwagentje waarmee ik in Utrecht naar klanten ging, als het niet op de fiets kon. Dat wagentje was echt ideaal. Je kon ‘m overal neerzetten en je kon je materialen droog meenemen. Door nieuwe regelgeving kan dit niet meer en heb ik er afscheid van genomen. Nu ben ik aan het kijken naar een elektrische vrachtfiets. Die lijkt qua voordelen erg op zo’n Goupil: ook je materialen droog vervoeren, gratis parkeren, je kunt ermee ‘tussen de paaltjes door’ en straks de zero-emissiezone in.”
“Wij zijn een vennootschap van aannemers en zitten met ons pand aan de zero-emissiezone van Utrecht. Als we van de parkeerplaats afrijden, zijn we in de zone. Alsof we het wisten zijn we in 2010 al begonnen met elektrisch rijden in de stad. We kochten toen onze eerste GoupilG3, een elektrisch vrachtwagentje. Dat was een hele investering voor ons.”
Goupils zijn populair
“We hebben veel projecten in de binnenstad en de wijken daar omheen. Misschien dat we de eerste dag nog met een bestelbus komen maar daarna zijn de Goupils bij ons populair. In de stad kun je toch niet veel sneller dan 30 km/u en je kunt verrassend veel meenemen: platen, balken, kamersteigers, het past er allemaal prima in. Je parkeert ‘m makkelijk en je hebt ook geen uitstoot.”
Flinke subsidie
“Twee jaar geleden schaften we onze eerste elektrische bestelbus aan, een Volkswagen e-Crafter met een actieradius van 130 km. Dat is niet heel veel maar voor ons prima omdat we werken in een straal van 20 kilometer rond Utrecht. In het begin was die nieuwe bus wel even wennen. Het was onze eerste nieuwe bus. Die verzeker je all-risk en dan moet je zo’n bus ook voorzien van een alarm. Dat ging in het begin regelmatig af. Verder waren er allerlei nieuwe technische snufjes waar we even aan moesten wennen. Maar rijden doet ie als een tierelier. De tweede elektrisch bus is al aangeschaft, een Opel e-Vivaro.
Wij hebben gekozen voor een accu van 50 kw, goed voor 230 kilometer maar als je projecten verder weg zijn, kun je ook kiezen voor een grotere accu met een bereik van 330 kilometer. We hebben nog twee dieselbussen maar die gaan we binnen twee jaar vervangen omdat dan de subsidies nog gelden. Dat scheelt fors. Als je de SEBA-subsidie, kleinschaligheidsaftrek en MIA bij elkaar optelt, zit je al snel aan € 14.000,-.
Eigen hub
“Ons eigen pand fungeert als een hub. Hier komen de bouwmaterialen binnen die we zelf, zonder uitstoot naar het project brengen. Op het dak liggen zonnepanelen. De Goupils en de elektrische bussen laden we in het weekend op met de opgewekte stroom. Het is wel prettig als je zelf een laadpaal hebt en binnen het energiecontract kunt laden. Dat scheelt behoorlijk.”
Is iedereen het eens?
“Omdat we een vennootschap zijn van 11 mensen, beslissen we unaniem over investeringen. De beslissing over de aanschaf van een volgende elektrische bestelbus wordt door ons steeds sneller genomen. Het is toch de richting die we met z’n allen opgaan en de subsidies helpen op dit moment zeker om door te pakken.”
“Iedereen houdt van snoep. De meeste bezoekers van mijn twee winkels zijn jongeren. Omdat zij influencers uit Nederland en Amerika volgen, kan het zomaar zijn dat er ineens veel vraag is naar Taki’s chips uit Mexico of dat het drankje Prime een hit is dankzij twee bekende Youtubers die het aanprijzen. Dan zorg ik natuurlijk dat ik dat in huis heb.”
De overstap naar elektrisch rijden
“Ik lease nu tweeëneenhalf jaar deze elektrische MG. Het is niet zo dat je door lease allerlei subsidies misloopt. Die gaan in mijn geval naar de leasemaatschappij en die verrekent ze in het maandelijks leasebedrag. De overstap van brandstof naar elektrisch leasen was voor mij financieel goed te doen. Elektrisch is iets duurder maar je mag het van de winst afhalen en daardoor betaal je minder belasting. Het bereik van de MG is met zo’n 250 kilometer voldoende voor een dag. Ik laad op binnen mijn eigen stroomcontract, dat is veel goedkoper dan bij een openbare laadpaal. Dus als het kan, raad ik iedereen aan om een laadpaal te laten installeren op eigen terrein.”
Mijn drijfveren
“Ik ben elektrisch gaan rijden voordat ik ooit gehoord had van de zero-emissiezones. Ik vroeg me wel eens af hoe de wereld er straks uitziet als we met z’n allen op deze voet doorgaan. Voor mijn kinderen en voor mijn toekomstige kleinkinderen. Dat er iets moet veranderen is voor mij duidelijk en dan ben ik iemand die niet op anderen gaat wachten. Ik doe zelf wat ik denk dat nodig is voor een betere wereld. Mijn motto is: niet wachten op elkaar maar gewoon doen!”
Lekker zoeven
Ondertussen zoef ik al een paar jaar lekker elke werkdag van woonplaats Apeldoorn naar één van de filialen. De bezorgingen in Ede en Zutphen en de ritjes naar de groothandel, doe ik met de MG. Alles wat ik op een normale werkdag rijd, lukt me met één acculading.
Ik begrijp dat de zero-emissiezones voor veel ondernemers een ‘hobbel’ zijn. Maar als je op tijd begint met het nadenken erover en je voorbereidt, heb je straks geen last van die zone. Ik zou zelf niet anders meer willen. Elektrisch rijdt zo comfortabel en helemaal als je weet dat je goed bezig bent.”
“Drie jaar geleden ben ik met mijn bedrijf verhuisd naar de binnenstad van Zwolle. Omdat ik wist dat ik al mijn bezorgingen vanuit de binnenstad zou gaan doen, heb ik direct een elektrische bestelwagen aangeschaft. Ik lever veel aan horeca in de binnenstad en vond het niet kunnen dat ik dat met bijvoorbeeld een diesel zou doen. Ik vind het ook een beetje bij mijn branche horen. Bloemen staan voor de natuur, ruiken lekker en daar past een diesel niet bij, vond ik. In de toekomst wil ik me ook gaan richten op biologisch geteelde bloemen en daar past de elektrische Kangoo helemaal goed bij.
Twintig bestellingen op één accu
De actieradius van 100 kilometer is voor mijn winkel prima. Ik kan er twintig bestellingen mee bezorgen op een dag en als ik het een keer niet red, gaat de Kangoo aan de laadpaal. Na eventjes laden, kan ik dan de laatste ritjes doen. Dat tussendoor laden komt niet vaak voor. Op drie minuten lopen van de winkel is een publieke laadpaal. Wat mij betreft zou het aantal laadpalen in Zwolle nog wel mogen toenemen, want je bent toch best afhankelijk van een laadpaal. Niet laden betekent voor mij niet leveren.
Meer bestellingen
Ik zou het zeker toejuichen als iedereen met elektrisch vervoer in de binnenstad rijdt. Bij mij voor de winkel rijden veel bestelbussen en vrachtauto’s met een uitlaat voorbij om andere winkels te bevoorraden. Ze maken lawaai en de lucht in de straat wordt er ook niet schoner op. Als dat straks stil en schoon gebeurt, is dat ook prettiger voor het winkelend publiek.
Als ik nu weer voor dezelfde keuze zou staan, zou ik weer voor een elektrische Kangoo kiezen. Ik ben er best trots op en het levert mij ook meer omzet op. Op de website vermeld ik dat online bestellingen 100% elektrisch worden bezorgd. Ik lees bij bestellingen ook terug ‘Wat goed dat je daaraan denkt’. Mijn klanten lezen ook de krant en kijken het journaal. Ze zijn daardoor ook kritischer en laten niet meer alles wat ze nodig hebben bezorgen door een bestelbus die rijdt op brandstof. Je hoeft als ondernemer ook niet te wachten tot de zero-emissiezone er is. Je kunt ook nu al overstappen op elektrisch vervoer.”
“Wij maken de energietransitie van dichtbij mee. Mijn negen medewerkers installeren warmtepompen of isoleren huizen bij particulieren of vervangen de verlichting in een verzorgingstehuis door energiezuinige ledverlichting. We werken voor een deel in de binnenstad van Zwolle en dat wordt straks een zero-emissiezone. In 2020 heb ik een eerste elektrische bestelbus aangeschaft, een Mercedes eVito. Vanwege de zero-emissiezone en omdat ik het ook bij ons werk vind passen: we werken mee aan de energietransitie. We installeren bijvoorbeeld ook laadpalen en het verhaal klopt gewoon beter als je er zelf ook ervaring mee hebt en laat zien dat je er enthousiast over bent.
Met dank aan de accountant
Deze eVito was een demomodel bij de dealer. Met alle subsidies nog net iets duurder in aanschaf dan de dieselversie, maar geen wegenbelasting en minder brandstofkosten maken dat weer goed. De subsidies waren aantrekkelijk, maar al die afkortingen vond ik best lastig. Gelukkig heeft de accountant dat allemaal voor me geregeld, anders was het papierwerk wel een drempel voor me geweest.
Geen laadstress
Als je er dan voor het eerst in rijdt, is dat wel een bijzondere ervaring, zo stil. We gebruiken onze eVito vooral voor projecten in de binnenstad van Zwolle. We zijn op een gemiddelde dag flink beladen en dat verlaagt de actieradius. We gaan uit van zo’n 100 kilometer, maar voor de binnenstad van Zwolle is dat gewoon veel en hebben we geen laadstress. Bovendien kun je overal in Zwolle laden als dat nodig is. In het begin was er wel stress over het bereik, maar dat verdwijnt snel. Je weet al snel hoe ver je ermee kunt rijden en wordt handiger met het bijladen overdag. Mijn kosten zijn wel lager in het gebruik, dat merk ik wel. De actieradius van nieuwe elektrische bestelbussen is alweer groter, dus er gaan er zeker meer komen. Met een beetje hulp van de accountant.”
“Onze medewerkers maken in Leiden en omgeving kantoren schoon en de algemene ruimten van studentenhuizen. We wassen ook de ramen van winkels en doen huisontruimingen. Wat we ook doen op een dag: we maken veel kilometers. Soms lijken we wel een taxibedrijf. Elke bestelbus rijdt zo’n 50.000 kilometer per jaar bij ons. We hebben veel opdrachten in de binnenstad van Leiden. Eén medewerker gaat langs meerdere panden op een dag om daar schoon te maken. Om snel langs al die adresjes te gaan, heb ik een Carver Cargo aangeschaft. Het is een soort elektrisch mini-autotootje en je mag ermee over het fietspad en overal op de stoep parkeren. Perfect! Ook omdat je er geen rijbewijs voor nodig hebt.
Uiteindelijk goedkoper
Ze zijn niet goedkoop die Carvers, maar door minder brandstof- en parkeerkosten verdien ik ‘m zeker weer terug. En het valt lekker op en is gratis reclame voor m’n bedrijf. Het levert ook nog ’s een tevreden medewerker op die gemakkelijk z’n stofzuiger en schoonmaakspullen kan meenemen. Als hij ergens aan het schoonmaken is, laadt de Carver op aan een stopcontact en kan hij 110 kilometer per dag rijden. Hiervoor had ik een elektrische vrachtfiets, maar het voordeel van de Carver Cargo is dat je droog zit als het regent en fietsers zien je meer als auto. Ze gaan iets sneller voor je aan de kant.
Duurzaam imago
Mijn bedrijf is verder ook milieubewust, we gebruiken afbreekbare producten bij het schoonmaken en bij een huisontruiming sorteren we alles en bieden we het afval gescheiden aan. Kleren gaan naar het Leger des Heils, dat ervoor zorgt dat ze bij mensen terechtkomen die ze kunnen gebruiken. Verder heb ik nog een aantal lease-dieselbestelbussen, maar zodra het contract afloopt vervang ik deze door elektrische bestelbussen. De eerste komt binnenkort, een Opel Vivaro-e. Alle financiële voordelen zijn mooi meegenomen, maar ik doe het ook echt uit milieu-overwegingen. Je wilt toch ook een bijdrage leveren aan een betere wereld. Ik ben net opa geworden. Ik wil dat mijn kleinkinderen in een schone wereld kunnen opgroeien.”