Gemeente Gouda

Wat verandert er voor jou?

In Gouda gaat de zero-emissiezone in op 1 januari 2025. Door deze zone blijft de binnenstad bereikbaar en werkt Gouda aan een schoon en veilig stadshart.

Welkom in de zone
Kom je veel in de binnenstad van Gouda of onderneem je vanuit de binnenstad? Dan krijg je met deze zone te maken. Je mag straks als ondernemer niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone, binnen venstertijden. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?

De zero-emissiezone in Gouda is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De periode tot 1 januari 2025 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in de binnenstad. Kun je met andere ondernemers de krachten bundelen en samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aanschaffen? Of maak je gebruik van een stadshub aan de rand van Gouda? Als je vragen hebt, stel ze dan aan Paul van den Hurk, tijdens een gratis adviesgesprek.

 

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Gouda

Op de plattegrond is ingekleurd welke deel van Gouda straks zero-emissiezone is. Kort samengevat is dat het deel binnen de Singels: Turfsingel, Kattensingel, Blekerssingel en Fluwelensingel.

De stadhubs rond Gouda

MOSS. Gouda
James Wattstraat 19
2809 PA Gouda
www.moss.today

BZZ
Industriestraat 1D
2802 AC Gouda
www.bezorging.nu

STEF Bodegraven
Industriestraat 1D
2802 AC Gouda
www.stef.nl

PostNL
Overslagweg 2
2742 RJ Waddinxveen
www.postnl.nl

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezone in Gouda is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de zone, dan kunnen stadshubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Gouda maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één vracht, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Gouda spelen een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je straks laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in komt.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Gouda zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de binnenstad, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Light Electric Vehicle (LEV).  Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot €5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. Met elektrisch vervoer ben je in Gouda en de andere binnensteden gewoon welkom in de zones.

Hier staan laadpalen in Gouda.

Een laadpaal aanvragen in Gouda.

Andere mogelijkheden in Gouda

Handige links voor Gouda

Gemeente Gouda
Over de zero-emissiezone op website gemeente Gouda

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Logistiek makelaar gemeente Gouda
Paul van Hurk
zes@gouda.nl