Gemeente Alphen aan den Rijn

Wat verandert er voor jou?

In Alphen aan den Rijn gaat de zero-emissiezone in op 1 juli 2026. Door deze zone blijft de binnenstad bereikbaar en werkt Alphen aan den Rijn aan een schone en veilige leefomgeving.

Welkom in de zone
Kom je veel in de binnenstad van Alphen aan den Rijn of onderneem je vanuit de binnenstad? Dan krijg je met deze zone te maken. Je mag vanaf juli 2026 niet meer de zone in met een bestelbus of vrachtauto die rijdt op benzine, (bio)diesel of lpg. Maak je gebruik van emissievrij vervoer (elektrisch of waterstof), dan blijf je gewoon welkom in de zone. Of je met je huidige bestelbus of vrachtauto de zone in mag, kun je hieronder checken.

 

Doe de kentekencheck

Er is een overgangsregeling:

  • Euro 5 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2026 toegang tot de zero-emissiezone
  • Euro 6 bestelbussen hebben tot en met 31 december 2027 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 bakwagens, die op 1-1-2025 maximaal 5 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone
  • Bestaande Euro 6 trekkers, die op 1-1-2025 maximaal 8 jaar oud zijn, hebben tot en met 31 december 2029 toegang tot de zero-emissiezone

 

Hoe ga je dat aanpakken?
Een zero-emissiezone is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. De periode tot 1 juli 2026 wil de gemeente gebruiken om samen met ondernemers de overstap te maken naar emissievrij vervoer in Alphen aan den Rijn. Dit kun je doen:

Bundel de krachten met andere ondernemers en schaf samen een elektrische vrachtfiets of bestelbus aan.

Maak gebruik van één van de stadshubs (verzamelpunt voor het bundelen van goederen) aan de rand van Alphen aan den Rijn? Er zijn nu twee stadshubs, de gemeente verkend de mogelijkheden om dit aantal uit te breiden. Heb je ideeën voor een stadshub? Deel deze met ons via logistiek0172@alphenaandenrijn.nl.

Maak een afspraak met de logistiek makelaar van Alphen aan den Rijn. Stuur een mail met jouw contactgegevens naar logistiek0172@alphenaandenrijn.nl.

 

Hoe ondernemers zich voorbereiden op de zero-emissiezone? Lees hier hun verhalen.

Zero-emissiezone en stadhubs

De zero-emissiezone in Alphen aan den Rijn

Op de plattegrond is ingekleurd welke deel van Alphen aan den Rijn straks zero-emissiezone is. Kort samengevat is dat het gebied tussen de N11 en de N207.

De stadhubs rond Alphen aan den Rijn

LessGo
Albert Einsteinweg 13
2408 AP Alphen aan den Rijn
www.lessgo.nl

Bikekoerier.com
A. van Leeuwenhoek 27
2408 AL Alphen aan den Rijn
www.bikekoerier.com

“Ik kan overal voor de deur parkeren en ik ben sneller bij mijn klanten. Bestellingen in een buitengebied kan ik per post versturen”

Ondernemen in de zone?

Leveren via een stadshub
De zero-emissiezone in Alphen aan den Rijn is voor veel ondernemers een ingrijpende verandering. Zit je bedrijf of klant in de zone, dan kunnen stadshubs je helpen bij het bevoorraden en afleveren. Goederen van buiten Alphen aan den Rijn maken dan een overstap in een stadshub. Ze worden verzameld en gaan in één vracht, met emissievrij vervoer de binnenstad in. Dat scheelt heel veel ritten en ook veel uitstoot van CO2. Stadshubs rondom Alphen aan den Rijn spelen een belangrijke rol bij minder verkeer in de binnenstad, schonere lucht en prettig wonen en winkelen.

Ontvangen via een stadshub
Heb je een winkel of bedrijf binnen de zone? Dan kun je je laten bevoorraden via een hub. Geef dan de hub als afleveradres als je weet dat de verzender de zone niet in mag.

De zone in met eigen vervoer?
In de binnenstad van Alphen aan den Rijn zie je steeds vaker elektrische bestelbussen. Als jouw bedrijf regelmatig een project of klus heeft in de Alphen aan den Rijn, dan wil je waarschijnlijk graag de zone in met eigen vervoer. Overweeg in dat geval een vrachtfiets of een Light Electric Vehicle (LEV). Toch liever een elektrische bestelbus of vrachtauto? De overheid stimuleert de overstap naar een elektrische bedrijfsauto met tot € 5.000,- euro subsidie en geen wegenbelasting. Met elektrisch vervoer ben je in Alphen aan den Rijn en de andere binnensteden gewoon welkom in de zones.

Hier staan laadpalen in Alphen aan den Rijn

Een laadpaal aanvragen in Alphen aan den Rijn

Andere mogelijkheden in Alphen aan den Rijn

Ondernemers zijn creatief. De zero-emissiezone biedt ook kansen voor nieuwe bedrijven die emissievrij vervoer aanbieden. Ben jij eigenaar van zo’n bedrijf of beschik jij al over elektrische bestelbussen, dan komen we graag met jou in contact. Stuur een mail naar logistiek0172@alphenaandenrijn.nl en deel jouw ervaringen.

Handige links voor Alphen aan den Rijn
Overzicht zero-emissiezone in Nederland

Landelijk
Aanschaf elektrische bestelauto (RVO): Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) (rvo.nl)
Aanschaf elektrische vrachtauto (RVO): Voorwaarden Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) (rvo.nl)

Vragen
Heb je na het lezen van deze pagina nog vragen, dan kun je die stellen via logistiek0172@alphenaandenrijn.nl