Wat je echt moet weten over de zero-emissiezones
Komen de zero-emissiezones in heel Nederland?
De zero-emissiezones komen (veelal) in de binnensteden van zo’n 29 gemeenten. Vanaf 1 januari 2025 starten de eerste 14 gemeenten met deze zero-emissiezones. Andere gemeenten volgen later. Kom je niet in deze zero-emissiezones, dan krijg je er ook niet mee te maken.
Gelden de zero-emissiezones ook voor voertuigen op benzine of gas?
Ja, ook bestelauto’s en vrachtwagens op benzine of gas (of andere fossiele brandstof) moeten aan de toegangsregels van de zero-emissiezones voldoen. Bij bestelauto’s wordt er gekeken naar de emissieklasse van het voertuig, bij vrachtwagens naar de Datum Eerste Toelating (DET). De emissieklasse en DET kan je met het kenteken achterhalen op de website van de RDW.
Is een zero-emissiezone hetzelfde als een milieuzone?
In Nederland hebben 14 gemeenten een milieuzone, waar oudere dieselvoertuigen niet mogen rijden vanwege hun hoge uitstoot. De toegang tot deze zones hangt af van de emissieklasse van het voertuig.
In een zero-emissiezone mogen op termijn alleen voertuigen zonder uitstoot rijden, zoals elektrisch aangedreven voertuigen. Er gelden vaak overgangsregelingen voor bepaalde voertuigen. Tot wanneer jij de zone in mag? Doe de kentekencheck of bekijk hier de overgangsregeling. Welke emissieklasse je huidige bestelbus heeft, kun je hier checken.
Gelden de zero-emissiezones ook voor particulieren?
Ja, maar particulieren die in het bezit zijn van een bestel- of vrachtauto en deze nooit zakelijk gebruiken kunnen een ontheffing aanvragen om de zero-emissiezones binnen te komen.
Wanneer komen de zero-emissie zones?
De meeste zero-emissiezones gaan per 1 januari 2025 in. Elke stad moet minimaal vier jaar van tevoren aangeven wanneer de zero-emissiezone er komt zodat ondernemers de tijd hebben om zich erop voor te bereiden. Deze gemeentes hebben aangegeven dat er een zero-emissiezone komt.